15:39 27.10.2015

З 1,5 млн переселенців в Україні лише двоє змогли проголосувати на місцевих виборах завдяки рішенням судів - КВУ

2 хв читати
З 1,5 млн переселенців в Україні лише двоє змогли проголосувати на місцевих виборах завдяки рішенням судів - КВУ

Лише двоє переселенців, які проживають у Києві, відстояли своє право в судовому порядку голосувати на місцевих виборах, що відбулися 25 жовтня в Україні, – це Яків Вітюк із Криму та Ірина Малець із Донецька.

Як розповіла на прес-конференції у вівторок в Києві керівник Управління захисту прав та інтересів громадян донецької обласної організації Комітету виборців України Тетяна Дурнєва, ще з середини літа переселенці зверталися до облорганізацій для того, щоб отримати допомогу в отриманні своїх прав на волевиявлення.

Вона наголосила, що дієвим був би механізм зміни виборчої адреси, але парламент не зміг внести такі зміни, і єдиним шляхом захистити своє право голосу у переселенців залишилося лише звернення до суду.

У свою чергу, юрист донецької облорганізації КВУ Наталія Целовальниченко повідомила, що тільки дві людини - Яків Вітюк та Ірина Малець, переселенка з Донецька – отримали в судовому порядку виборче право.

Юрист наголосила, що суди могли відновити право й інших переселенців, зокрема, в Києві загалом було 11 звернень до судових інстанцій, проте цього зроблено не було. "Верховна Рада і Центральна виборча комісія могли зробити все необхідне, щоб переселенці отримали своє виборче право... Люди прожили тут (у Києві – ІФ) півтора роки. Ми вважаємо, що керівництво держави має зробити все необхідне, щоб ці люди не почувалися дискримінованими", - зазначила вона.

У цьому контексті Н.Целовальниченко заявила, що тепер будуть готуватися позови до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), а також триватиме громадянська кампанія із обстоюванню прав переселенців. Вона нагадала, що в Україні налічується понад 1,5 млн тимчасово переміщених осіб.

Що стосується статистики, то, за словами юриста, в Києві було лише 11 звернень до суду від переселенців, 2 з яких були задоволено. В інших регіонах, де проживають переселенці, також були звернення, але жодного позитивного рішення судів щодо них винесено не було.

Розповідаючи про шанси обстоювання переселенцями своїх виборчих прав в ЄСПЛ, юрист облорганізації КВУ заявила: "Я вважаю, з урахуванням практики ЄСПЛ, що у нас шанси досить великі".

Також вона поінформувала, що планується оприлюднити типове звернення до ЄСПЛ. "Сподіваюся, через міжнародні інстанції ми продовжимо лобіювати інтереси, що надасть можливість внести зміни до українського законодавства", - додала Н.Целовальниченко.

У рамках ініціативи "Маєш право, повинен знати" надають безкоштовну юридичну допомогу внутрішнє переміщеним особам. Зокрема, в рамках цієї ініціативи надаються безкоштовні юридичні послуги для переселенців, які проживають у Києві, Краматорську, Дружківці, Слов'янську, Костянтинівці, Маріуполі. Волновасі і Красноармійську. У рамці роботи цієї юридичної приймальні надається інформаційна юридична допомога, необхідна для захисту в отриманні основних прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА