18:28 07.12.2015

У Києві презентовано монографію про сценарії повернення Україні Донбасу і Криму

3 хв читати
У Києві презентовано монографію про сценарії повернення Україні Донбасу і Криму

Повернення Україні Донбасу і Криму в середньостроковій і довгостроковій перспективі, на цей процес безпосередньо впливають на рішення, прийняті в РФ, вважає директор Національного інституту стратегічних досліджень, представник політичної групи від України в Тристоронній контактній групі Володимир Горбулін.

Презентуючи в понеділок на прес-конференції в Києві монографію "Донбас і Крим: ціна повернення", підготовлений авторським колективом науковців Національного інституту стратегічних досліджень, В. Горбулін зазначив, що ця наукова робота становить собою впорядкований аналіз подій у Криму й на Донбасі, пропонує підходи до вирішення ситуації.

"Чи можливе повернення Донбасу і Криму в найближчому майбутньому? На це питання у монографії дається позитивна відповідь. Як скоро це може статися? Можемо ствердно говорити про середньострокову і довгострокову перспективу... Проблема полягає в тому, що вирішення зазначених питань не залежить лише від України і тих, хто проживає на окупованих територіях. Не можна забувати, що Україна ... втягнута у збройний конфлікт. На національну безпеку України, на глобальну безпеку і на строки повернення Донбасу і Криму безпосередньо впливають рішення, прийняті в Кремлі", - висловив думку В. Горбулін.

За його словами, і в Україні, і в самій РФ немає сумнівів у тому, що у Донбасу і Криму немає майбутнього в Росії. "Але доти, доки там перебуває російська окупаційна армія, спецслужби і маріонеткові режими - повернення неможливо", - наголосив експерт.

У зв'язку з цим, як вважає він, необхідно зосередити всі зусилля на те, щоб "змусити Росію піти з Донбасу та Криму".

Розповідаючи про те, яким чином можна протистояти агресору, В. Горбулін наголосив, що автори монографії звертають увагу на те, що в України в цьому плані обмежені можливості. За його словами, активно має працювати дипломатія, громадянське суспільство та інформаційні служби. "Безумовно, в цій справі ми розраховуємо на допомогу союзників. Санкційний тиск Заходу на Росію, моральна й політична ізоляція агресора є найважливішою складовою", - сказав директор інституту, додавши: "Змусити сьогодні Росію піти з Донбасу - це лейтмотив Мінського процесу".

За словами В. Горбуліна, автори монографії допускають критику Мінського процесу, але зазначають, що наразі немає альтернативного несилового способу узгодження інтересів.

Стосовно ж сценаріїв повернення Донбасу, автори наукової роботи вказують на так звані хорватський (жорсткий сценарій, який передбачає звільнення територій шляхом силової операції), молдовський (компроміс з маріонетковим режимом) і німецький (об'єднання країни після переосмислення причин розколу) сценарії.

Повернення Криму вчені та експерти вбачать у кількох можливих сценаріях: реконкісті, народній війні, мирній реінтеграції, дипломатичній реінтеграції.

Рецензент монографії, заступник директора Інституту законодавства Верховної Ради Євген Бершеда наголосив, що ця праця вчених - "перше системна і детальна бачення подій навколо Донбасу і Криму".

Директор Інституту демографії і соціальних досліджень Елла Лібанова наголосила, що Україна програє Росії інформаційну війну. Вона висловила переконання в тому, що публікація книги буде серйозним кроком до здобуття Україною переваги в цій інформаційній війні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА