11:00 13.01.2016

Суд залучив до розгляду справи про вторгнення РФ в Україну російську сторону в особі посольства та президента України в особі представників АП

3 хв читати
Суд залучив до розгляду справи про вторгнення РФ в Україну російську сторону в особі посольства та президента України в особі представників АП

Шевченківський районний суд міста Києва задовольнив клопотання правозахисника, керівника проекту "Відкритий Суд" Станіслава Батрина про залучення до процесу, на якому розглядається справа про юридичне визнання вторгнення Російської Федерації в Україну, зацікавлених сторін - РФ в особі її посольства в Україні та президента України в особі представників його адміністрації.

"Результатом сьогоднішнього засідання стало те, що суд залучив до цієї справи і Російську Федерацію в особі посольства Російської Федерації в Україні, а також президента України", - сказав С.Батрин журналістам після засідання суду в Києві в середу.

Правозахисник зазначив, що саме ці юридичні особи (посольство РФ в Україні та президент України в особі АП України - ІФ) "у судовому засіданні відповідатимуть на прямі запитання: проводимо ми на сьогодні антитерористичну операцію чи у нас на сьогодні війна. Ці особи - і президент, і посольство Російської Федерації - відповідатимуть на прямі запитання українського суспільства".

За словами С.Батрина, справа про встановлення факту про збройну агресію РФ проти України має принципове значення, "оскільки на сьогодні єдиним легітимним органом в Україні, який може встановити цей факт, є суд, і це рішення, яке буде визнане всіма країнами світу".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в слуханні справи беруть участь Міністерство оборони, Міністерство закордонних справ і Служба безпеки України.

За словами С.Батрина, справу слухають уже понад рік, відбулося близько десяти засідань. "Ця справа розглядається судами України вже понад рік. І я хочу нагадати, що Шевченківський районний суд двічі відмовляв у відкритті провадження справи у цій справі. Ми двічі в апеляційних інстанціях вигравали, і змусили суд почати розглядати цю справу", - сказав він.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", суддя Шевченківського райсуду міста Києва Ольга Юзькова оголосила перерву, засідання в середу вже не буде.

Як повідомлялося, минулого року на засіданні у цій справі суд ухвалив задовольнити клопотання заявника про залучення до матеріалів справи понад 100 аркушів документації, що засвідчує присутність російських військ на території України і здійснення ними протиправних дій на шкоду національній безпеці, дій, що загрожують життю та безпеці громадян.

Крім того, суд задовольнив клопотання заявника про витребування доказів від Генеральної прокуратури України на підтвердження фактів: вторгнення/нападу ЗС іншої держави на територію України, а також окупацію або анексію частини території країни, блокади портів, узбережжя або повітряного простору, порушення комунікацій України ЗС іншої держави, нападу ЗС іншої держави на військові сухопутні, морські або повітряні сили або цивільні морські або повітряні флоти України, а також засилання іншою державою або від її імені збройних груп регулярних або нерегулярних сил, що здійснюють акти застосування збройної сили проти України.

Зі свого боку представники СБУ, Міноборони України та МЗС заявляли клопотання про перенесення розгляду справи, підготовку документації та з'ясування остаточної позиції у справі у вищого керівництва держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА