15:41 22.01.2016

Указ Порошенка про українську революцію 1917-1921 рр. спрямований на протидію міфів "російського світу" і встановлення історичної правди

2 хв читати
Указ Порошенка про українську революцію 1917-1921 рр. спрямований на протидію міфів "російського світу" і встановлення історичної правди

Реалізація указу про відзначення сторіччя з подій української революції 1917-1921рр є важливим елементом забезпечення інформаційної та культурної безпеки України, підкреслюють в адміністрації президента.

"Президент підписав указ про заходи з відзначення сторіччя подій української революції 1917-1921 рр. Цей указ спрямований на системні заходи щодо поширення інформації та уявлення суспільства про події, які відбувалися сто років тому",- розповів у п'ятницю на брифінгу в Києві заступник голови Адміністрації президента Ростислав Павленко.

За його словами, важливо, щоб держава за сприяння громадянського суспільства могло донести історичну правду тих подій, щоб була забезпечена інформаційна, гуманітарна і культурна безпека держави".

Він розповів, що указ готувався за взаємодії інституту національної пам'яті та громадських організацій.

"Указ передбачає низку заходів, що стосуються поширення інформації щодо подій революції 1917-1921 рр. Для того, щоб ці заходи були системними, наступний, 2017 рік, оголошений роком української революції",- розповів Р. Павленко.

Також, за словами заступника голови АП, указ передбачає заходи з приводу вшанування діячів того періоду, встановлення пам'ятних знаків.

"Питання, пов'язані з поширенням історичної правди, підвищенням інформованості суспільства про події історії є важливою частиною забезпечення національної безпеки держави, щоб протистояти міфам, які поширює агресор, протистояти міфам "російського світу",- підсумував він.

Заступник глави АП наголосив, що події столітньої давнини "чітко свідчать про те, що український народ висловлював прагнення до об'єднання у власну державу".

Також Р. Павленко додав, що президент закликає уряд спланувати систему заходів у рамках виконання цього указу.

У свою чергу, директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович наголосив: "Саме в цьому період ми можемо говорити про появу першого українського парламенту, першого українського уряду. Саме в цей період почала створюватися перша українська армія, український флот, українська академія наук та інші інститути, щодо яких нинішні інститути мають себе позиціонувати як їхні продовжувачі".

"Важливим аспектом цього указу є його частина, що спонукає до встановлення місць пам'яті, пов'язаних із революцією 1917-1921 рр",- наголосив В. В'ятрович.

Він пояснив, що в процесі декомунізації Україна позбавляється тоталітарної спадщини, "тих, хто боровся проти української державності".

"Очевидно, що на цьому місці мають з'явиться нові місця пам'яті, які пов'язані з людьми, які боролися за незалежність. У цьому контексті реалізовуватимуть великий проект... Ми вивчатимемо інформацію з усієї України про ті чи інші місцевості, будинкі, які пов'язані з діячами або подіями української революції, щоб увічнити ці події окремими знаками чи пам'ятками".

В. В'ятрович додав: "Дуже важливо, щоб у Києві нарешті з'явився пам'ятник Симону Петлюрі - головному отаману Української народної республіки, людині, яка фактичноє символом цього руху".

На його думку, це слід зробити до 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА