13:35 25.01.2016

Питання про статус Донбасу не слід виносити на референдум

2 хв читати
Питання про статус Донбасу не слід виносити на референдум

Питання про статус Донбасу у складі України не слід виносити на референдум, заявляє голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

"Я до цього ставлюся як до ідеї - я її вчора почув із вуст прем'єр-міністра по телебаченню. Я вважаю, що завжди такий механізм, як референдум, може використовуватися, але все те, що стосується, наприклад, питання про особливості Донбасу, статусу Донбасу, не потрібно ставити на референдум. Тому що, мені здається, що в унітарній країні ніякого особливого статусу однієї з областей або її частини не може бути", - заявив В.Гройсман на брифінгу в Києві в понеділок, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

За словами спікера, можна провести попереднє соціологічне дослідження для того, щоб визначити, як насправді люди ставляться до цього питання.

"Україна - унітарна держава. Ніяких спеціальних статусів не передбачено в Конституції, знову-таки, необхідно читати матеріальну частину і порушувати це питання "навіщо"?, - додав В.Гройсман.

Водночас він висловив думку, що якби в змінах до Конституції України було написано, що Донбасу надається особливий статус, то це було б схоже на федералізацію. "Оскільки цього там немає, то і запитувати про це непотрібно, оскільки це буде така певна маніпуляція", - вважає спікер.

"У змінах до Конституції (в частині децентралізації - ІФ) записано, що особливості здійснення місцевого самоврядування відбуваються в окремих районах Донецької та Луганської областей відповідно до закону, а в чинній Конституції записано, що місцеве самоврядування - це питання місцевого значення", - зазначив В.Гройсман.

За словами спікера, зміни до Основного закону передбачають децентралізацію і "жодним способом не передбачають ніяких федералізацій чи інших фейків, які намагаються нам нав'язати".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА