13:22 01.02.2016

КС України визнав відповідним Конституції доопрацьований законопроект про зміни до Основного закону щодо правосуддя

2 хв читати
КС України визнав відповідним Конституції доопрацьований законопроект про зміни до Основного закону щодо правосуддя

Конституційний Суд України визнав відповідним нормам ст. 157 і 158 Основного закону доопрацьований проект закону про внесення змін до Конституції щодо правосуддя.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення Конституційний Суд оприлюднив на засіданні у понеділок, розглянувши подання Верховної Ради.

"Конституційний Суд дійшов висновку: визнати таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України, доопрацьований законопроект про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя", - йдеться у висновку КС, зачитаного головою суду Юрієм Бауліним у понеділок.

"Висновок КС про надання висновку щодо відповідності доопрацьованого законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя... є обов'язковим до виконання, остаточним і не може бути оскарженим", - йдеться у висновку.

Як повідомлялося, 22 січня Конституційний Суд України визнав законопроект "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" відповідним Основному закону країни (вимогам статей 157 і 158 Основного закону).

Законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, автоматичну відставкусудді в разі непроходження переатестації, також значно збільшується прозорість в підборі суддівських кадрів і значно підвищується відповідальність суддів за винесення неправосудних рішень.

26 січня президент України Петро Порошенко вніс доопрацьований варіант законопроекту, який залишає за парламентом право висловлювати недовіру генеральному прокуророві і відправляти його у відставку. У попередній версії документа вже "схваленої КС" парламент цього права позбавлявся.

28 січня Верховна Рада направила до Конституційного Суду України конституційне звернення для оцінки відповідності Основного закону законопроекту про внесення змін до Основного закону щодо правосуддя (№3524).

Як зазначив керівник комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич, голосуючи за включення до порядку денного та направлення до КС оновленого законопроекту про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя Верховна Рада одночасно відкликає законопроект про внесення змін до Конституції щодо правосуддя в редакції від 25 листопада 2015 року. Таке положення передбачено постановою, за яке проголосували народні депутати.

Після отримання висновку КС парламент попередньо схвалює законопроект (перше читання) мінімум 226 голосами. Остаточно закон про внесення змін до Конституції України приймається на наступній сесії-конституційною більшістю голосів (не менше 300).

Президент України П. Порошенко раніше висловлював сподівання, що Верховна Рада до 2 лютого проголосує в першому читанні законопроект про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя "і навесні – на початку літа" в країні може розпочатися "процес оновлення суддівської гілки влади".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА