10:48 12.02.2016

Українських заручників Москва може використовувати для пом'якшення позиції ЄС щодо санкцій - І.Геращенко

2 хв читати
Українських заручників Москва може використовувати для пом'якшення позиції ЄС щодо санкцій - І.Геращенко

Керівництво самопроголошених "ЛНР"/"ДНР" свідомо, за погодженням з керівництвом Росії, затягує обмін полоненими - щоб напередодні рішення щодо продовження західних санкцій проти РФ використати обмін як засіб пом'якшення позиції ЄС, вважає представник України в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи, народний депутат Ірина Геращенко.

"У мене складається враження, що розігрується сценарій - тримати цих людей до травня-червня, використовуючи як останній козир для зняття санкцій з Росії", - сказала І.Геращенко в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, заручники - це те, чим бойовики шантажують Україну, усвідомлюючи чутливість цього питання для Києва, оскільки "ми з цього питання готові на будь-які компроміси, тому що це живі люди, це їхні сім'ї". "Але головне, щоб до компромісів була готова і протилежна сторона", - наголосила політик.

І.Геращенко розповіла, що ключова проблема на цьому напрямі - небажання незаконних збройних формувань надавати інформацію про місце утримання українських заручників, відсутність діалогу щодо здійснення їх пошуку, штучне заниження кількості утримуваних ними українців і спроби підкилимно вирішувати питання їх звільнення, а "так роблять лише терористи". "Ну і головне - спроба прив'язати звільнення до амністії. Хоча це різні пункти Мінських угод", - додала вона.

Депутат нагадала, що останні звільнення великих груп заручників відбувалися рік тому, після штурму бойовиками і наступного захоплення ними Дебальцевого (Донецька обл.), а після цього заручників звільняли лише невеликими групами. "У рамках роботи мінської групи нам вдалося звільнити близько 50 людей, залишається ще 136. Із них дев’ятьох незаконно тримають у РФ", - сказала І.Геращенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА