09:41 16.02.2016

ВР 16 лютого заслухає звіт Кабміну, після чого може відправити уряд у відставку

3 хв читати
ВР 16 лютого заслухає звіт Кабміну, після чого може відправити уряд у відставку

Верховна Рада у вівторок, 16 лютого, після розгляду "безвізових" законопроектів розпочне заслуховування звіту уряду.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман на брифінгу в понеділок заявив, що у вівторок парламент розпочне пленарне засідання з розгляду законопроектів з "безвізового пакета", а потім, орієнтовно о 12.30-13.00, Рада почне заслуховувати звіт Кабміну про перебіг і результати виконання програми діяльності в 2015 році.

На погоджувальній раді в понеділок був узгоджений порядок розгляду звіту уряду. Зокрема, для доповіді прем'єр-міністра Арсенія Яценюка заплановано виділити 20 хвилин. Загалом заслуховування, виступи і обговорення звіту, як очікується, триватимуть 2,5 години.

У парламенті зареєстровано кілька проектів постанов щодо оцінки діяльності Кабміну за 2015 рік. Так, 12 лютого народний депутат від фракції "Народний фронт" Андрій Іванчук зареєстрував проект постанови, що передбачає прийняття до відома звіту уряду за 2015 рік.

У понеділок, 15 лютого, зареєстровано проект постанови про відхилення звіту Кабміну і визнання діяльності уряду незадовільною (автори проекту постанови – представники кількох фракцій та позафракційні). Цього ж ня з'явився проект постанови про визнання роботи Кабміну в 2015 році задовільною (ініціатор – народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Наталія Новак).

Спікер парламенту заявив, що ще не вирішив, чи підпише проект постанови про відставку уряду. Він також нагадав, що для розгляду відставки уряду потрібно зібрати під відповідним проектом постанови 150 голосів народних депутатів. "Підписні листи сьогодні перебувають у фракції "Самопоміч", і зараз триває цей процес", - додав В. Гройсман.

Він запевнив, що щойно буде зібрано 150 підписів, то він дасть відповідне доручення апарату Верховної Ради, щоб "згідно з Регламентом швидко розглянути всі необхідні процедурні моменти, і, коли буде можливо винести на розгляд засідання Верховної Ради, це буде зроблено без будь-яких перешкод".

11 лютого народний депутат від фракції "Самопоміч" Вікторія Войцицька поінформувала, що їхня фракція починає збір підписів про недовіру Кабміну.

Керівник фракції Радикальної партії Олег Ляшко 15 лютого повідомив, що депутати його фракції поставлять підписи під проектом постанови про відставку уряду.

Того ж дня пізно ввечері, після засідання фракції "Блок Петра Порошенка", народний депутат Сергій Лещенко (БПП) заявив, що фракція визнала роботу уряду під керівництвом А. Яценюка незадовільною і вирішила збирати підписи за висловлення недовіри Кабінету Міністрів. Нардеп Сергій Каплін (БПП) наголосив, що рішення висловити недовіру роботі Кабміну ухвалено фракцією майже одноголосно.

У понеділок 15 лютого пізно ввечері завершилося засідання фракції "Народний фронт". Нардеп цієї політсили Вікторія Сюмар заявила, що її фракція одноголосно проти відставки чинного уряду.

Відповідно до статті 115 Конституції України, відставка прем'єр-міністра України та ухвалення Верховною Радою резолюції недовіри Кабміну тягне за собою відставку всього складу уряду. В такому випадку Верховна Рада України здійснює формування нового складу Кабінету Міністрів України у строки і в порядку, визначених Конституцією.

Кабмін, який склав повноваження перед новообраною Верховною Радою України або відставку якого прийняво парламент, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого уряду.

Питання про відповідальність Кабінету Міністрів не може розглядатися Верховною Радою більше одного разу протягом однієї чергової сесії, а також протягом року після схвалення Програми діяльності уряду.

Звіт Кабінету Міністрів про виконання Програми діяльності в 2015 році був зареєстрований у Верховній Раді 1 лютого. Текст звіту розміщено на сайті уряду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА