10:02 06.04.2016

Порошенко просить відокремити його від інших учасників скандалу Panama papers: його компанія створювалася як SPV для передачі бізнесу в управління

3 хв читати
Порошенко просить відокремити його від інших учасників скандалу Panama papers: його компанія створювалася як SPV для передачі бізнесу в управління

Основною метою заснування компанії Prime Asset Partners Limited (BVI) на Британських Віргінських островах було створення спеціального підприємства (SPV) для передачі бізнесу в управління банку Rothschild, а не мінімізація податкової бази, як у інших учасників скандалу Panama papers, заявляє президент України Петро Порошенко.

"Я зробив це не для мінімізації податків, це була повністю публічна дія. Це підприємство не отримало жодного пенса з України", - заявив він на прес-конференції в Токіо в середу.

"Є відмінність випадків у Росії, Ісландії та решти світу: у нас був абсолютно прозорий процес, і його метою було відділення бізнесу від політики та створення довіри. Немає іншого шляху як створення незалежної компанії та передачі відомому банку", - додав глава Української держави.

П.Порошенко наголосив, що у створеної компанії немає статутного капіталу і відкритих рахунків, оскільки принциповою позицією була відсутність операцій через неї, а єдиною метою - передача добре відомих активів президента в "сліпий" траст банку з хорошою репутацією, який і висунув певні умови щодо створення такого SPV.

За його словами, корпорація "Рошен" - одна з найкращих в Україні, і в її структурі власності ніколи не було жодної офшорної структури.

П.Порошенко нагадав, що як тільки став президентом, заявив про готовність продати свій бізнес, проте покупців не знайшлося через війну в Україні та арешт частини цих активів у Росії. Глава держави додав, що юридичні зобов'язання продати активи відсутні, проте він хотів бути першим у країні політиком, який би абсолютно прозоро відокремив бізнес від політики за допомогою механізму, яким користуються політики у всьому світі.

Відповідаючи на запитання про розслідування у зв'язку з появою Panama papers, П.Порошенко висловив думку, що стосовно нього потреби в такому розслідуванні немає, оскільки операції продажу були відсутні, а всі інші операції та їх цілі були прозорі.

"Але якщо ви хочете розслідувати - то, будь ласка", - сказав президент.

П.Порошенко уточнив, що угоду про передачу його частки в "Рошен" у "сліпий" траст Rothschild уже підписано, і він не може її розірвати до моменту, доки не перестане бути президентом.

Як повідомлялося, П.Порошенко після вступу на посаду голови держави найняв для продажу своїх активів інвестиційну компанію Rothschild і ICU. Проте через відсутність покупців 14 січня 2016 року президент заявив про підписання договору, за яким передав свою частку в корпорації "Рошен" у незалежний "сліпий" траст (blind trust).

"Що передбачає цей траст? Перше: на весь час моєї каденції як президента ні я, ні ніхто інший не може цей траст розірвати. Друге: за цим договором жоден мій підпис, жодна моя вказівка не мають ніякої юридичної сили", - сказав він журналістам на прес-конференції, додавши, що банк-управитель трасту має також доручення на чотири роки на переговори щодо продажу активів.

За словами президента, наступним після "Рошену" на управління трастом буде переоформлено Міжнародний інвестиційний банк, в якому йому належить 60%.

У рамках проекту "Центр дослідження корупції та організованої злочинності" (OCCRP) на підставі масиву отриманих від анонімного джерела матеріалів про офшори представників світової еліти (Panama papers) було оприлюднено інформацію, що 21 серпня 2014 року на Британських Віргінських островах була зареєстрована фірма Prime Asset Partners Limited (BVI), власником якої є П.Порошенко. Восени 2014 року Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанії CEE Confectionery Investments Limited, яка, у свою чергу, заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV. При цьому в оприлюдненій інформації також зазначалося, що така корпоративна реструктуризація була підготовчою стадією для подальшого продажу групи Roshen.

Корпорація "Рошен", один із найбільших в Україні виробників кондитерських виробів, включає Київську, Кременчуцьку (Полтавська обл.) кондитерські фабрики, два виробничі майданчики у Вінницькій області, масло-молочний комбінат "Бершадь молоко" (Вінницька обл.), два виробничі майданчики в Липецькій області (РФ), Клайпедську кондитерську фабрику (Литва) та фабрику Bonbonetti Choco (Угорщина).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА