13:29 12.05.2016

Парубій підписав закон про призначення генпрокурора без юридичної освіти та спрямував на підпис президентові

3 хв читати
Парубій підписав закон про призначення генпрокурора без юридичної освіти та спрямував на підпис президентові

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав прийнятий в четвер парламентом закон (№4645) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Генеральної прокуратури України" і спрямував документ на підпис президентові.

Як повідомляється на сайті парламенту, 12 травня "закон підписаний головою Верховної Ради", а потім "спрямований на підпис президентові".

Як повідомлялося, в четвер цей документ за основу і в цілому був підтриманий 258 голосами народних депутатів. З фракції БПП законопроект підтримали 130 депутатів (5 - проти, 2 - утрималися), з "Народного фронту" - 76 депутатів (жодного проти і не утрималися), а також 14 депутатів з групи "Воля народу" і 20 - з групи "Відродження" (жодного голосу "проти" і що жодного, хто б утримався). Не підтримав законопроект жоден депутат від фракцій "Самопоміч" (24 проголосували проти) і "Батьківщина" (13 - проти). На підтримку законопроекту проголосували також 3 депутати фракції "Опозиційний блок" і один - від фракції Радикальної партії, проте переважна більшість депутатів цих фракцій не голосувала. З позафракційних парламентарів "за і проти" проголосувало порівну - по 14 осіб.

Згідно із законом, генеральним прокурором може стати громадянин України, у якого є вища освіта і стаж роботи в галузі права або досвід роботи в законодавчому або правоохоронному органі не менше 5 років.

З вимог до претендента на посаду генпрокурора вилучена норма про необхідність мати вищу юридичну освіту.

Крім того, законом передбачено створення Генеральної інспекції в структурі Генеральної прокуратури. Генпрокурор за поданням Генеральної інспекції направляє матеріали в Державне бюро розслідувань.

Згідно із законом, прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, у якого є стаж роботи в галузі права не менш 3 років. Згідно з чинним законодавством, цю посаду може обіймати тільки особа із стажем роботи на посаді прокурора не менш 3 років.

Крім того, закон передбачає, що прокурором Генеральної прокуратури може бути не лише людина із стажем роботи на посаді прокурора, як це передбачено зараз, але і громадянин України, у якого є стаж роботи в галузі права не менше 5 років.

Законом також вносяться зміни в процедуру заочного засудження. Спеціальне (заочне) досудове розслідування і судовий розгляд, згідно із законом, поширюватимуться на осіб, які перебувають у міждержавному або міжнародному розшуку або більше 6 місяців переховуються від органів слідства або суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності і/або щодо яких є фактичні дані, що вони перебувають за межами України, на тимчасово окупованій території або в районі проведення АТО. Ця норма буде закріплена в законодавстві до 1 квітня 2017 року.

Перед голосуванням за цей законопроект лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко висловила свою позицію щодо зміни в процедурі заочного засудження: не "Можна під прізвища і під осіб формувати правила і порядки. Заочне засудження буде застосовано за 32 статтями Кримінального кодексу, включаючи статтю 191, під яку може потрапити будь-хто. Створюється такий механізм в країні, коли людина не матиме права на захист в суді. Що ви робите? Доцільність не є тим аспектом і чинником, яким потрібно керуватися в управлінні країною".

Крім того, як зазначав раніше член профільного комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, керівник фракції БПП Юрій Луценко, цей закон відкладає до 15 квітня 2017 року запуск прокурорського самоврядування.

Закон набуває чинності з дня його публікації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА