11:30 30.05.2016

Фейгін просить слідом за Савченко помилувати інших українських громадян, засуджених у РФ

3 хв читати
Фейгін просить слідом за Савченко помилувати інших українських громадян, засуджених у РФ

Адвокат українського військовослужбовця Надії Савченко Марк Фейгін звернувся з відкритим листом до президента РФ із закликом помилувати інших засуджених українських громадян.

"Обставини помилування Савченко і подальший її обмін на Євгена Єрофєєва та Олександра Александрова вселили певні сподівання на вирішення ситуації з іншими засудженими українськими громадянами, що залишаються в РФ. Серед них Юрій Солошенко, Геннадій Афанасьєв, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Олексій Чирній, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Валентин Виговський, Сергій Литвинов, Хайсер Джемілєв, Олександр Костенко та деякі інші", - заявив М.Фейгін у понеділок "Інтерфаксу".

Він висловив сподівання на те, що помилування Н.Савченко "складеться в єдину систему, яка приведе до врегулювання російсько-українських відносин".

"Помилування вищезгаданих громадян, по-перше, дасть нам повернення російських громадян, які перебувають у в'язницях України, а це десятки, якщо не сотні військовослужбовців і так званих добровольців, по-друге, послужить повнішій реалізації Мінських угод" - сказав М.Фейгін.

Адвокат додав, що "українські громадяни, які були засуджені в Росії, мають бути помилувані з огляду на очевидну надуманість і політичний характер обвинувачення". "Тягнути з помилуванням більше немає сенсу. Тому я звертаюся із закликом відпустити (обміняти) прямо зараз вищезгаданих громадян України, і тим самим закінчити все це", - сказав М.Фейгін.

Російське політичне і військове керівництво неодноразово спростовувало твердження Києва та Заходу щодо присутності військ РФ на сході України.

Напередодні президент України Петро Порошенко заявив в телеінтерв'ю, що існує попередня домовленість із керівництвом РФ про повернення в Україну засуджених у Росії Ю.Солошенка і Г.Афанасьєва.

Пізніше, в показаній телеканалом повній версії інтерв'ю, президент розповів, що також тривають переговори та задіяні всі ресурси української сторони, зокрема і формат тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі та "нормандський формат", для звільнення 25 українців, які перебувають на окупованій території Донецької та Луганської областей. "І ми на фінішній прямій щодо умов, термінів і процедури їх повернення", - наголосив П.Порошенко.

Г.Афанасьєв проходив у справі про створення на території Криму терористичного угруповання і був засуджений у Росії в 2015 році на сім років ув’язнення в колонії суворого режиму як передбачуваний спільник українського кінорежисера Олега Сенцова.

У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив О.Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за створення на території Криму терористичного угруповання.

14 жовтня 2015 року Московський міський суд визнав колишнього гендиректора держпідприємства "Виробниче об'єднання "Зоря" (Полтава) 73-річного Ю.Солошенка винним у шпигунстві та засудив до шести років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Син депутата Верховної Ради України, колишнього голови нині забороненого в РФ меджлісу кримських татар Мустафи Джемілєва Х.Джемілєв був відправлений до колонії загального режиму №10 в Астрахані 11 листопада 2015 року. Його засудили до п'яти років ув'язнення за вбивство через необережність, розкрадання і зберігання зброї. Потім термін було зменшено на півтора року у зв'язку із закінченням терміну давності за статтею про вбивство.

26 травня 2016 року Верховний суд Чечні ухвалив вирок українським націоналістам М.Карпюку та С.Клиху, обвинувачуваним в участі в 90-х роках у військових діях у Чечні та вбивстві російських військовослужбовців. М.Карпюк отримав 22,5 року, С.Клих - 20 років ув’язнення з відбуванням у колонії суворого режиму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА