14:48 09.09.2016

Ситуація з переговорами щодо Донбасу складна, але не безнадійна, - Кучма

3 хв читати
Ситуація з переговорами щодо Донбасу складна, але не безнадійна, - Кучма

Ситуація з врегулюванням ситуації на Донбасі залишається складною: російська сторона, як і раніше, вимагає проведення виборів у регіоні, але бойові дії там не припиняються, зазначив представник України в тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі, другий президент України (1994-2005 рр.) Леонід Кучма.

"Я міг би сказати, що ми ось швидко вже... і видно світло в кінці тунелю, що незабаром закінчиться війна, але його поки що не видно. Ситуація дуже складна, не безнадійна", - сказав Л.Кучма під час спілкування зі студентами Чернігівського національного технічного університету.

Він розповів, що на майданчику саміту Великої двадцятки планувалося провести це питання через чотиристоронню зустріч, але вона не відбулася, тому що довелося б "виходити перед "двадцяткою" і говорити, які конкретні речі пропонуються для того, щоб мир в Україні був". "А зараз Росія перший пункт про припинення бойових дій відкидає і говорить: "Давайте, особливий статус приймайте". Якщо там війна йде, який особливий статус? Давайте трохи почекаємо, переговори наші радості не додають, але ми рухаємося все ж. Ми вирішуємо там багато економічних, соціальних проблем, дуже багато", - сказав політик.

При цьому він подякував, зокрема, канцлеру Німеччини Ангелі Меркель за стійку позицію, без якої, за його словами, переговорний "майданчик був би зруйнований".

Л.Кучма нагадав, що він від України підписав Мінські угоди про врегулювання ситуації на Донбасі, і "там чітко розписано, що необхідно робити: припинити воєнні дії, відвести все важке озброєння, під егідою ОБСЄ провести верифікацію цього озброєння, вивести військові формування з території України, а далі вже політична реформа - вибори".

"За цей час практично воєнні дії не зупинялися. Чи можна в цій ситуації провести вибори на фактично окупованій території? Там 46 тис. військ. Там важкої техніки більше навіть, починаючи з танків, ніж в українській армії - понад 500 танків, і "Гради", і "Оси" - чого там тільки немає. Росія відпрацювала нове озброєння... і з точки зору утилізації відправляє на цю територію скільки завгодно зарядів і стріляє про ЗСУ. То чи можна провести (вибори - ІФ), щоб вони згідно із законом відповідали вимогам ОБСЄ? Хто зі спостерігачів туди поїде? Яку там можна вести агітацію?", - пояснив представник України в тристоронній контактній групі.

При цьому він зазначив, що на контрольовану урядом територію перебралися 1 млн 700 тис. жителів із непідконтрольних районів, і вони фактично не мають можливості брати участь в українських виборах.

Стосовно децентралізації та особливого політичного статусу Донбасу, на яких наполягає російська сторона, Л.Кучма сказав: "Даруйте, цього ніколи не буде". "Там є одне бажання - за всяку ціну провести вибори та скинути цю територію Україні. Там зараз зруйнована вся соціальна структура. Там екологічних проблем - на всю Європу вистачить... У такому стані отримати регіон, на який потрібні мільярди доларів, - це так знищити Україну", - пояснив він.

Л.Кучма зазначив, що Росії Донбас із наявними проблемами не потрібен. "Донбас їй потрібен для того, щоб розхитувати ситуацію в Україні. Вони цього і хочуть", - сказав він.

Л.Кучма переконаний, що вирішення ситуації на Донбасі повністю залежить "від однієї країни".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА