17:31 13.09.2016

Глави МЗС України і Польщі домовилися про організацію спільної роботи істориків над питанням Волинської трагедії

3 хв читати
Глави МЗС України і Польщі домовилися про організацію спільної роботи істориків над питанням Волинської трагедії

Міністри закордонних справ України та Польщі Павло Клімкін та Вітольд Ващиковський (Witold Waszczykowski) домовилися про сприяння в організації спільної роботи істориків двох країн щодо вивчення подій, що сталися на Волині в роки Другої світової війни.

"Ми домовилися сприяти роботі наших істориків, які будуть документально, в архівах дивитися, що та як сталося (на Волині за часів Другої світової війни - ІФ)", - сказав український міністр під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ Польщі В.Ващиковським у Києві у вівторок.

За його словами, під час переговорів глави МЗС двох країн домовилися призначити співголів Українсько-польського форуму, які послідовно сприятимуть роботі істориків двох країн.

Як повідомлялося, 22 липня 2016 року польський сейм затвердив резолюцію, якою встановив 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян II Речі Посполитої в період Другої світової війни. У резолюції, зокрема, згадується про кульмінаційну хвилю злочинів, здійснених ОУН та УПА, внаслідок якої було вбито понад 100 тис. громадян Речі Посполитої. Водночас у постанові зазначено, що нагадуючи про злочини українських націоналістів, не можна умовчати про польські акції відплати, в яких також гинуло цивільне населення.

Президент України Петро Порошенко висловив жаль у зв'язку з цим рішенням і прогнозував подальші політичні спекуляції. Він також закликав Польщу до взаємного пробачення та продовження роботи над спільною оцінкою трагічних подій.

24 серпня в Києві президент Польщі Анджей Дуда заявив, що польська та українська сторони продовжать діалог із питання спільних сторінок історії, і сподівається, що вже в грудні буде погоджено "конкретні речі".

"Ми говорили з президентом (президентом України Петром Порошенко - ІФ) про складні питання, пов'язані з історією та історичною пам'яттю. Ми продовжуватиме діалог з цього питання, спільно прагнутимемо до того, щоб він був ще більш продуктивним, ніж сьогодні. Ви можете сподіватися також на наші узгоджені дії в цьому питанні. Уже в грудні, думаю, ми зможемо говорити про конкретні речі", - сказав А.Дуда після зустрічі з президентом України.

Окрім цього, у відповідь на затвердження польськими парламентарями цієї резолюції, Верховна Рада України 247 голосами з 226 необхідних 8 вересня прийняла заяву, в якій засудила односторонні дії сенату та сейму Польщі, спрямовані на перегляд позитивних результатів співпраці, досягнутих під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття.

Також у прийнятій українським парламентом заяві пропонується польській стороні припинити політизацію трагічних сторінок історії того періоду. "Верховна Рада України (...) звертається до польських колег із пропозицією припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії та зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємин між Україною та Республікою Польща для зміцнення партнерства в демократичній Європі на підставі європейських цінностей", - йдеться в заяві.

Український парламент також закликає істориків провадити фаховий діалог з метою розкриття усіх досі нез’ясованих фактів та обставин історії на основі достовірних архівних матеріалів, залишаючи простір для кожної сторони інтерпретувати історичні факти, а політиків України та Польщі - "припинити інструменталізувати історичну науку заради досягнення тимчасових політичних вигод".

Народні депутати закликають нинішні та майбутні покоління українців і поляків продовжувати стратегічне партнерство та "не піддаватися спробам окремих політичних сил маніпулювати чутливими сторінками історичного минулого всупереч інтересам українського та польського народів".

В істориків багато питань викликають події, які відбувалися в 1943 р., - цей період називають кульмінацією трагедії, коли, за різними даними, підрозділами УПА були атаковані від 60 до 100 польських населених пунктів. Поляки заявляють про понад 60 тис. жертв. Українські дослідники зазначають, що Волинська трагедія була наслідком війни Армії Крайової з УПА, в якій брало участь і цивільне населення. При цьому польська сторона також вдавалася до репресій проти цивільного українського населення - кількість жертв з української сторони оцінюється в 10-20 тис. людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА