14:44 16.09.2016

ЄС закликає Раду зробити все необхідне для якнайшвидшого створення антикорупційних судів в Україні

3 хв читати
ЄС закликає Раду зробити все необхідне для якнайшвидшого створення антикорупційних судів в Україні

У Євросоюзі переконані в необхідності створення в Україні антикорупційних судів у рамках завершення розбудови системи боротьби з корупцією і закликають український парламент в найкоротші терміни законодавчо врегулювати це питання, повідомив єврокомісар з питань європейської політики сусідства і розширення Йоханнес Ган.

"Я також вважаю, що має розпочатися робота щодо створення антикорупційних судів для того, щоб завершити реформування всієї системи цього спектра. Таки чином ці суди є відсутньою ланкою. Ми закликаємо Верховну Раду України якнайшвидше ухвалити необхідні законодавчі акти для створення антикорупційних судів, а закласти необхідну конкурентну процедуру добору суддів в цю структуру", - сказав єврокомісар у п'ятницю журналістам у Києві.

Він також додав, що європейські експерти готові приєднатися до необхідних законодавчих підготовчих процедур, а також до добору суддів.

Як повідомлялося, раніше керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький і директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник не раз висловлювалися про необхідність появи такої інстанції в Україні, як антикорупційні суди.

Так, 12 серпня 2016г А. Ситник заявив, що на перехідний період в країні потрібно створити спеціалізовані антикорупційні суди. "Я вважаю, що такі суди потрібні Україні на перехідний період. Тому що зараз на суди впливають не лише хабарами... Приходять батальйони, люди і суди не приймають виважені рішення", – сказав він на прес-конференції у Львові.

За словами А. Ситника, ще в лютому поточного року він не був прибічником створення таких судів, оскільки вважав, що достатньо буде очистити суддівську гілку влади і зробити суди незалежними.

"Зараз ми побачили, що є певний опір нашим справам, і немає вироків. Вироки є лише у тих справах, де фігуранти пішли на співпрацю, а там, де ведеться процесуальна боротьба, ми відчуваємо опір судової системи", – сказав директор НАБУ і додав, що в такому випадку НАБУ "ризикує накликати на себе критику, що закрили сотню людей, а жодного вироку немає".

"Створення антикорупційних судів, які слухатимуть справи про корупцію, надасть можливість зрушити з місця ці справи, і показати, що в Україні є справедливість", – підкреслив А. Ситник.

Він також заявив, що за його особистими відчуттями, що більше НАБУ працює, "то більше отримує опір, починаються від незрозумілих спроб провести в НАБУ обшук, кримінальні провадження, спроби дискредитації новостворених органів".

При цьому А. Ситник наголосив, що детективів Бюро така ситуація не зупинить, а лише додатково мотивує".

2 вересня 2016 р. Н.Холодницький заявив, що для запобігання витоку інформації про дії правоохоронців щодо підозрюваних у корупції важливо створити антикорупційний суд.

"Це витік інформації. Хтось когось сповіщує, безкоштовно або за гроші, щоб заробити на цьому або перешкодити роботі антикорупційних органів. Витік може бути з оперативних служб, може, з судів, які ухвалюють відповідні рішення, може бути витік від прокурорів", - сказав Н.Холодницький.

Що стосується ідеї створення антикорупційного суду, прокурор, як і раніше, переконаний в необхідності появи такої інстанції. "Думаю, зараз цей суд потрібно створювати. Судова реформа гальмується, і є обґрунтовані підстави вважати, що нинішні судді причетні до витоку інформації. З їхньогобоку є небажання слухати справи. Чи потрібен цей суд через три-п'ять років, подивимося", - висловив думку Н.Холодницький.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА