16:00 29.09.2016

ВР звільниа 29 суддів за порушення присяги

3 хв читати
ВР звільниа 29 суддів за порушення присяги

Верховна Рада України завершила розглядати подання про звільнення суддів за порушення присяги: за чотири з половиною години депутати ухвалили постанови про звільнення 29 суддів із 33, яких було висунуто на голосування.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", від 10:00 на позачерговому засіданні Верховної Ради в четвер розглядалося питання звільнення низки українських суддів за порушення присяги, подання щодо яких було внесено Вищою радою юстиції (ВРЮ).

Питання звільнення 17 суддів не спричинив суперечок у депутатів і відповідні постанови були підтримані з першого разу. Проекти постанов про звільнення багатьох суддів, зокрема "майданівських", спікер Верховної Ради Андрій Парубій неодноразово і безуспішно виносив на голосування: вони не отримували підтримки потрібної кількості парламентаріїв.

Представники різних фракцій звинувачували один одного в тому, що саме їхніх голосів не вистачає для звільнення суддів, зокрема, фракція "Батьківщина" звинувачувала український парламент у нездатності звільнити одіозних суддів, заявляючи про те, що відповідну вказівку дав їм президент України.

Особливо запеклі суперечки спричинило питання звільнення суддів Апеляційного суду Києва - спікер понад 10 разів виносив на голосування проекти відповідних постанов, закликаючи депутатів повернутися з їдальні, не виходити із зали засідань, повернутися за робочі місця, "сконцентруватися й мобілізуватися". Зрештою, благання спікера отримали позитивний результат і Верховна Рада подолала необхідний бар'єр у 226 голосів, звільнивши решту суддів.

При цьому проект постанови про звільнення судді Приморського районного суду м. Одеса Світлани Нікітіної, тричі не підтриманий депутатами (набирав максимум 224 голоси), на голосування в кінці засідання не виносився. Звільнення суддів Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Олександра Пироженка, судді Кіровського районного суду м. Дніпра Наталії Овчаренко і судді Вищого господарського суду України Віктора Татькова не було підтримано депутатами ще на самому початку засідання парламенту, після чого депутати до них не поверталися. При цьому В.Татьков був єдиним суддею, звільнення якого пропонувалося не через порушення ним присяги, а через неналежне сумісництво.

Верховна Рада України звільнила низку суддів, які заплямували свою репутацію, зокрема, ухваленням неправомірних рішень у розгляді справ учасників євромайдану.

Зокрема, серед звільнених - судді Солом'янського районного суду Києва Алла Демидівська, Олена Калініченко і Андрій Макуха, суддя Печерського районного суду Києва Світлана Волкова, судді Святошинського районного суду Києва Алла Домарацька і Алла Чала, суддя Дніпровського районного суду Києва Віталій Марцинкевич, суддя Шевченківського районного суду Києва Наталія Сіромашенко, суддя Деснянського районного суду Києва Ірина Татаурова і суддя Дарницького районного суду Києва Сергій Пойда.

Крім того, звільнені 5 суддів Апеляційного суду м.Києва: Людмила Бартащук, Олександр Бец, Ольга Єфімова, Світлана Коваль, Марія Приндюк. Також звільнені суддя Київського апеляційного господарського суду Лідія Рєпіна, суддя Апеляційного суду Харківської області Тетяна Меркулова і суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Валерій Чорнобук.

Також звільнені суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Анатолій Левченко, суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області Віктор Степаненко, суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області Володимир Лисенко. Крім того, звільнені суддя Червонозаводського районного суду м.Харкова Ірина Прошута, суддя Київського районного суду м.Одеси Сергій Рева, суддя Кіровського районного суду м. Дніпро Олег Ходасевич, суддя Генічеського районного суду Херсонської області Валентина Хоменко, суддя Чорнобаївського районного суду Черкаської області Неллі Цибрій.

Депутати також підтримали звільнення судді Вищого адміністративного суду України Олександра Гаманка, судді Вищого господарського суду Києва Станіслава Мірошниченка, а також судді Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Валерія Швеця.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА