19:50 03.11.2016

Верховна Рада продовжила мораторій на перевірки бізнесу до 31 грудня 2017 р.

2 хв читати
Верховна Рада продовжила мораторій на перевірки бізнесу до 31 грудня 2017 р.

Верховна Рада продовжила до 31 грудня 2017 року мораторій на планові перевірки бізнесу.

За ухвалення в другому читанні та в цілому відповідного законопроекту №3153 "Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" проголосували 235 народних депутатів у четвер.

Як зазначив під час засідання голова комітету з питань промислової політики Віктор Галасюк, тимчасовий мораторій на перевірки вводиться для того, щоб бізнес встиг передихнути від "драконівського контролю", а держава могла розробити відповідні критерії, ризик-орієнтовані механізми контролю на основі нових принципів державного нагляду і контролю, затверджених базовим законом №2418.

Так, документ забороняє для більшої частини органів держнагляду можливість планових перевірок, але не обмежує можливості позапланових перевірок, для яких передбачено чотири підстави, зокрема, за рішенням суду, за заявою суб'єкта господарювання, у разі настання аварії, за обґрунтованим зверненням фізичної особи та погодженням компетентного органу Державної регуляторної служби (ДРС). При цьому, за словами В.Галасюка, погодження ДРС займає п'ять днів.

Водночас, згідно із законом, його дія не поширюється на відносини, що виникають під час проведення перевірок органами держрегулювання діяльності у сферах енергетики та комунальних послуг, ринку цінних паперів, безпеки та окремих показників якості харчових продуктів, контролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, у сферах податкової політики, державної митної справи, фінансового контролю, експортного контролю, безпеки використання ядерної енергії, цивільної авіації та використання повітряного простору України, державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, перевірок Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, Національним банком України, Антимонопольним комітетом України.

Згідно з проектом закону №3153, ухваленим у першому читанні, Верховна Рада мала намір продовжити мораторій до 1 липня 2016 року.

ВР у четвер також ухвалила в другому читанні проект закону про внесення змін до закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (№ 2418а) щодо лібералізації системи держнагляду.

Як повідомлялося, в Україні з осені 2014 року діє введений урядом мораторій на перевірки діяльності всіх суб'єктів підприємницької діяльності, окрім перевірок, що здійснюються Держфінінспекцією та Державною фіскальною службою (ДФС). Перевірки можуть здійснюватися лише з дозволу уряду або на прохання самої компанії.

Уряд України на засіданні 24 червня підтримав пропозицію Мінекономрозвитку щодо продовження мораторію на перевірки бізнесу до кінця 2016 року і ухвалив відповідне рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА