16:18 08.12.2016

Могеріні звинуватила Росію в підриві європейських принципів безпеки діями в Криму і на Донбасі

2 хв читати
Могеріні звинуватила Росію в підриві європейських принципів безпеки діями в Криму і на Донбасі

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що дії Росії в Криму і на сході України підірвали встановлений 41 рік тому в Гельсінкі європейський порядок безпеки, що ґрунтується на суверенітет, незалежності та територіальній цілісності держав, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів і вільному виборі країнами свого майбутнього.

"Сьогодні цих давніх ключових принципів європейської безпеки не дотримуються, кризу в Україні і навколо неї досі не врегульовано, і регіон, як і раніше, обтяжений затяжними конфліктами", - сказала Ф. Могеріні у четвер в Гамбурзі на засіданні ради міністрів закордонних справ країн-учасниць ОБСЄ.

"Зрив відбувається тоді, коли ми дозволяємо взяти гору нашим відмінностям замість того, щоб зосередитися на спільних інтересах та на необхідних для їх забезпечення міжнародних структурах", - заявила глава дипломатії ЄС.

Вона зазначила, що ЄС хотів би бачити в ОБСЄ найважливішу опору європейській безпеці. ЄС вважає, що ОБСЄ може служити інструментом і основою просування до миру і безпеки на континенті.

Ф. Могеріні повторила позицію ЄС про "незаконну анексії Росією Криму і дестабілізувальні дії Росії у східній частині України". За її словами, ЄС не визнає встановлений Росією статус Криму і наполягатиме на його перегляді. Він буде і далі закликати до дотримання припинення вогню на сході України і повної реалізації мінських угод усіма сторонами.

Вона наголосила на необхідності повного, безпечного та безперешкодного доступу місії спостерігачів ОБСЄ на всю територію України, зокрема й кордон з Росією, а також розширення географії діяльності місії на російські контрольно-пропускні пункти.

ЄС готовий підтримати можливу місію ОБСЄ щодо посилення безпеки місцевих виборів на Донбасі і внести вклад у післявоєнне відновлення в регіоні, сказала Ф. Могеріні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА