20:45 27.04.2017

СБУ вимагає від Труханова скасувати рішення Одеської міськради про перейменування вулиць

3 хв читати
СБУ вимагає від Труханова скасувати рішення Одеської міськради про перейменування вулиць

Начальник Управління Служби безпеки України в Одеській області Сергій Батраков офіційно зажадав від мера Одеси Геннадія Труханова скасувати рішення міськради, яким низці вулиць і провулків поверталися назви, присвоєні за часів Радянського Союзу.

"Начальник Управління СБУ в Одеській області С.Батраков звернувся до мера Одеси з вимогою скасувати провокаційне рішення Одеської міськради про зміну назв вулиць і провулків", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в сторінці Управління СБУ в Одеській області в Фейсбук в четвер.

До нього також додається фотокопія відповідного документа на ім'я Г.Труханова С.Батраков вимагає невідкладно скасувати вказане рішення, оскільки воно порушує закон України про декомунізацію і "може спровокувати негативні фактори, які приведуть до загострення суспільно-політичної ситуації і стати причиною появи антигромадських і антиконституційних проявів, які можуть бути використані окремими радикальними особами для здійснення екстремістських чи терористичних проявів ".

Як повідомлялося, Одеська міська рада в ході сесії 26 квітня затвердила назви тисяча п'ятисот тридцяти одного топоніма (вулиць, провулків, проспектів тощо) українською та російською мовами. В рамках рішення депутати імплементували рішення історико-топонімічної комісії міськради про зміну назв частини вулиць, які своїм рішенням перейменував екс-глава Одеської обладміністрації Міхеіл Саакашвілі в травні 2016 року.

Зокрема в Одесу "повернулися" вулиці "25-ої Чапаєвської дивізії, вулиця і провулок Бабушкіна, вулиці Гайдара, Бєлінського, Бадаєва, Терешкової, проспект Маршала Жукова і т.д. Разом з тим, вул. Карла Лібкнехта стала вул. Небесної сотні , а провулок К.Лібкнехта - провулком Героїв Крут, дев'ять Чапаєвських провулків - Старокозачими провулками і т.д.

За цим фактом прокуратура Одеської області почала кримінальну справу за ч.2 ст.436-1 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки і пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

Відповідно до закону про декомунізацію екс-глава Одеської ОДА М.Саакашвілі своїм розпорядженням надав нові назви приблизно трьомстам вулицях, проспектами та переліком Одеси і населених пунктів Одеської області.

Тоді в Одесі "зникли" вулиці Дніпропетровська дорога, Героїв Сталінграда, проспект Маршала Жукова, вул.Чапаєва, десять Чапаєвських провулків і десятки інших. Замість них з'явилися вулиці Героїв Крут, Івана і Юрія Липи, Семена Палія, Бернардацці, проспект Небесної сотні, вул.Івана Мазепи, Романа Шухевича та інші.

Такі дії з боку М.Саакашвілі викликали неоднозначну реакцію з боку одеситів, а також депутатів міськради. Після цього міськрада вирішила повторно перейменувати вулиці, а історико-топонімічна комісія Одеської міськради запропонувала на розгляд городян інші назви. Однак провести громадські слухання з цього питання не вдалося через протидію активістів низці правих організацій. У підсумку Одеська міськрада розмістила на своєму сайті опитування щодо перейменування вулиць, в якому взяли участь близько 5000 одеситів, 75% опитаних висловилися за збереження назв вулиць, які вони носили до травня 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА