16:48 02.06.2017

Нардеп від "БПП" пропонує ВР відмовитися від створення Вищого антикорупційного суду

2 хв читати
Нардеп від "БПП" пропонує ВР відмовитися від створення Вищого антикорупційного суду

У Верховній Раді України зареєстрований проект закону щодо антикорупційного судочинства в системі правосуддя.

Відповідний законопроект (№6529) про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів щодо введення обов'язкової спеціалізації суддів з розгляду корупційних і пов'язаних з корупцією правопорушень зареєстрований в парламенті в середу. Однак текст документа опублікований лише в п'ятницю. Автор ініціативи - народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Сергій Алексєєв.

Законопроектом пропонується відмовитися від створення Вищого антикорупційного суду, як одного з вищих спеціалізованих судів в Україні, виключивши відповідні положення в законі про судоустрій і статус суді.

Відповідно автор пропонує виключити із закону також положення, якими визначено порядок відбору суддів Вищого антикорупційного суду, який, відповідно до чинної редакції, має відбуватися на конкурсній основі.

Законодавчою ініціативою пропонується визначити, що в місцевих загальних та апеляційних судах буде спеціалізація суддів у кримінальних провадженнях, пов'язаних з корупційними злочинами, а також провадженнями про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією.

Згідно з проектом закону, суддів з такою спеціалізацією в місцевих судах має бути не менше трьох, але їхню кількість буде визначати Державна судова адміністрація України, в апеляційних - не менше 5, але загальна кількість визначатиме збори суддів цих судів.

Крім того, в законопроекті виписані вимоги до спеціалізованих суддів загальних судів.

Разом з тим в Касаційному кримінальному суді, який входить до складу Верховного Суду, буде створена окрема палата для здійснення правосуддя як касаційною інстанцією в провадженнях за корупційними злочинами.

Як раніше повідомлялося, законопроект про антикорупційні суди №6011 авторства віце-спікера парламенту Оксани Сироїд, народних депутатів Єгора Соболєва, Мустафи Найєма, Сергія Лещенка та інших парламентарів був зареєстрований у Верховній Раді на початку лютого.

Як повідомлялося раніше, комітет з питань регламенту Верховної Ради вказав, що законодавча ініціатива була зареєстрована в парламенті з порушенням ст.125 Конституції України, яка передбачає, що законопроекти, що стосуються створення, реорганізації ліквідації судів, вносить президент України за погодженням з Вищою радою правосуддя.

За інформацією агентства "Інтерфакс - Україна", в Адміністрації президента готують такий законопроект.

Як повідомлялося, Вища рада правосуддя (ВРП), розглянувши проект закону "Про антикорупційні суди" (№6011), дійшла висновку про недоцільність ухвалення цього закону як такого, що суперечить Конституції України.

При цьому, згідно з текстом меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом, закон про антикорупційні суди Верховна Рада має ухвалити до середини червня 2017 року, а робота таких судів має початися до кінця березня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА