13:11 06.06.2017

У "БПП" сподіваються, що Рада наступного пленарного тижня розгляне питання обрання омбудсмена

2 хв читати
У "БПП" сподіваються, що Рада наступного пленарного тижня розгляне питання обрання омбудсмена

Питання обрання уповноваженого Верховної Ради з прав людини парламент розгляне наступного пленарного тижня, коаліція шукатиме спільну позицію щодо кандидатур, заявляє перший заступник глави фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Кононенко.

"Я думаю, що, швидше за все, це (обрання - ІФ) буде на наступному пленарному тижні", - сказав він журналістам у кулуарах парламенту у вівторок.

І.Кононенко нагадав, що омбудсмена народні депутати обирають таємним голосуванням. При цьому він вказав на необхідність досягнення спільної позиції більшості парламенту щодо цього питання.

"Наші колеги із коаліції підтримують свого кандидата. У нас також є свій кандидат. Але поводитимемо переговори, шукатимемо спільної позиції", - заявив депутат.

Згідно з календарним планом, наступний пленарний тиждень відбудеться 20-23 червня.

Як повідомлялося, термін повноважень нинішнього омбудсмена Валерії Лутковської закінчився 27 квітня 2017 року. Комітет Верховної Ради з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув і схвалив три кандидатури, подані народними депутатами: Людмили Денісової (народний депутат фракції "Народний фронт"), Сергія Алексєєва (фракція "Блок Петра Порошенка"), Андрія Мамалиги (адвокат, правозахисник, громадський діяч).

Відповідно до закону про уповноваженого Верховної Ради з прав людини, пропозиції щодо кандидатури на посаду уповноваженого вносять голова парламенту або не менше 1/4 народних депутатів від конституційного складу парламенту. Висування кандидатури для призначення на посаду омбудсмена здійснюються у 20-денний строк після завершення терміну повноважень. Уповноваженого призначає на посаду і звільняє парламент таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів.

Закон передбачає, що омбудсменом може бути призначений громадянин України, який на день обрання досяг 40-річного віку, а також має досвід правозахисної діяльності.

Спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що Верховна Рада 6 червня не обиратиме уповноваженого з прав людини, оскільки НАЗК було потрібно більше часу для перевірки всіх кандидатів.

У свою чергу керівник парламентського комітету з прав людини і міжнаціональних відносин Григорій Немиря вважає протизаконним відкладання голосування за нового омбудсмена і зазначає, що тепер має відбутися нове висунення кандидатур. "У цьому разі, оскільки в встановлені законом вимоги обрання не відбулися - це тлумачення секретаріату комітету - має відбутися новий конкурс", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА