14:29 06.06.2017

Немиря заявив про необхідність нового висунення кандидатур на посаду омбудсмена

2 хв читати
Немиря заявив про необхідність нового висунення кандидатур на посаду омбудсмена

Керівник парламентського комітету з прав людини і міжнаціональних відносин Григорій Немиря вимагає розібратися, з яких причин до комітету не надійшли документи спеціальної перевірки на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"Я сподіваюся, що ті, від кого це залежить, внесуть повну ясність щодо причин і обставин, які призвели до того, що на сьогоднішній день у нас відсутні дані спецперевірки", - сказав Г.Немиря на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту у вівторок у Києві.

За його словами, відповідно до закону, керівник апарату глави Верховної Ради має надати інформацію про стан перевірки Національним агентством щодо запобігання корупції кандидатів на посаду омбудсмена. "Я думаю, що треба розібратися, чому цього не було зроблено", - додав глава профільного комітету.

Він наголосив, що закон про обрання омбудсмена чітко встановлює тимчасові рамки, коли ті чи інші кроки мають бути зроблені.

"Таким чином, ми не просто говоримо, і маємо підстави говорити про затягування з незрозумілих причин, а ми маємо підстави говорити про порушення закону в цьому випадку", - наголосив Г.Немиря.

Депутат вважає протизаконним відкладання голосування за нового омбудсмена і зазначає, що тепер має відбутися нове висунення кандидатур. У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" Г.Немиря пояснив: "у цьому випадку, оскільки в встановлені законом вимоги обрання не відбулися - це тлумачення секретаріату комітету - має відбутися новий конкурс".

Як повідомлялося, термін повноважень нинішнього омбудсмена Валерії Лутковської закінчився 27 квітня 2017 року. Комітет Верховної Ради з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув і схвалив три кандидатури, подані народними депутатами: Людмили Денісової (народний депутат фракції "Народний фронт"), Сергія Алексєєва (фракція "Блок Петра Порошенка"), Андрія Мамалиги (адвокат, правозахисник, громадський діяч).

Відповідно до закону про уповноваженого Верховної Ради з прав людини, пропозиції щодо кандидатури на посаду уповноваженого вносять голова парламенту або не менше 1/4 народних депутатів від конституційного складу парламенту. Висування кандидатури для призначення на посаду омбудсмена здійснюють у 20-денний строк з дня, що настає після завершення терміну повноважень. Уповноваженого призначає на посаду і звільняє парламент таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Закон передбачає, що омбудсменом може бути призначений громадянин України, який на день обрання досяг 40-річного віку, а також має досвід правозахисної діяльності.

Г.Немиря заявив, що якщо Верховна Рада України не зможе обрати омбудсмена, або не винесе це питання на розгляд до 6 червня, розпочнеться новий цикл висунення кандидатур.

Спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що Верховна Рада 6 червня не обиратиме уповноваженого з прав людини, оскільки НАЗК потрібно більше часу для перевірки всіх кандидатів.

и

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА