10:44 08.06.2017

ВР відновила курс України на членство в НАТО як одну з основ зовнішньої політики

3 хв читати
ВР відновила курс України на членство в НАТО як одну з основ зовнішньої політики

Верховна Рада визначила поглиблення співпраці України з НАТО з метою набуття членства в цій організації як основу зовнішньої політики.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний законопроект №6470 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо зовнішньополітичного курсу України підтримали 276 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер.

Документ передбачає, що тепер однією з основ зовнішньої політики буде поглиблення співпраці України з НАТО з метою отримання членства в організації.

Зараз українське законодавство передбачає поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою "досягнення критеріїв, необхідних для отримання членства в цій організації".

Автором законопроекту є голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Документ передбачає, що відтепер однією з основ зовнішньої політики буде поглиблення співпраці України з НАТО з метою отримання членства в організації.

Зараз українське законодавство передбачає поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою "досягнення критеріїв, необхідних для отримання членства в цій організації".

Автором законопроекту є голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Закон передбачає внесення змін до законів про основи внутрішньої і зовнішньої політики, який був ухвалений 1 липня 2010 року, і в закон про основи національної безпеки України, ухвалений 19 червня 2003 року.

"Фактично, цим законопроектом ми плануємо відновити редакцію закону про основи національної безпеки України від 19 червня 2003 року ... Нарешті Верховна Рада набралася сміливості для відновлення курсу на членство в НАТО, без будь-яких фраз, що потрібно досягти критеріїв для членства в НАТО", - сказав народний депутат з фракції "Батьківщина", член профільного комітету у закордонних справах Борис Тарасюк під час обговорення ініціативи в сесійній залі.

Він зазначив, що за часів президентства Віктора Януковича був скасований цей курс, а в 2014 році парламент проголосував "слабку формулювання щодо курсу на членство в НАТО".

Як повідомлялося, 3 червня 2010 року Верховна Рада прийняла за основу законопроект "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", внесений президентом Віктором Януковичем. Законопроект передбачав, що основним принципом зовнішньої політики країни "є дотримання Україною політики позаблоковості, що означає неучасть України у військово-політичних союзах, пріоритетність участі у вдосконаленні та розвитку європейської системи колективної безпеки, продовження конструктивного співробітництва з НАТО та іншими військово-політичними блоками з усіх питань, що становлять взаємний інтерес".

За ухвалення законопроекту в першому читанні проголосувало 253 народних депутата з 430 зареєстрованих в залі. За фракціями: Партія регіонів - 171 депутат, БЮТ - 23, "Наша Україна - Народна самооборона" - 10, фракція Комуністичної партії - 27, фракція Блоку Литвина - 19 і три позафракційних депутата.

23 грудня 2014 року Верховна Рада внесла зміни до законів України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України", що передбачають відмову від позаблокового статусу країни і поглиблення співпраці з НАТО "для досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства в цій організації ". До закону "Про основи національної безпеки України" було додано положення, згідно з яким серед пріоритетів національних інтересів - інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі і в НАТО.

З фракції "Блоку Петра Порошенка" законопроект підтримали 127 народних депутатів, з фракції "Народний фронт" - 77, з фракції "Об'єднання Самопоміч" - 29, з фракції "Батьківщина" - 14.

Як зазначалося в пояснювальній записці до законопроекту, "позаблоковий статус України, який був закріплений в законі" Про основи внутрішньої і зовнішньої політики", виявився неефективним в контексті забезпечення безпеки держави від зовнішньої агресії і тиску".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА