17:25 08.06.2017

ВР відправила законопроект про Конституційний Суд України на доопрацювання

3 хв читати
ВР відправила законопроект про Конституційний Суд України на доопрацювання

Верховна Рада відправила проект закону про Конституційний Суд України (6427-д) на доопрацювання в профільний комітет із питань правової політики та правосуддя.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення підтримали 267 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер увечері після того, як парламентарям не вистачило голосів ухвалити його в першому читанні, а потім - повернутися до повторного голосування.

Як зазначив перед голосуванням керівник профільного комітету, один з авторів законодавчої ініціативи Руслан Князевич (фракція "Блок Петра Порошенка"), ухвалення цього законопроекту потрібне для продовження конституційних змін у частині правосуддя, які раніше ухвалила Верховна Рада.

Згідно з проектом закону, до складу Конституційного Суду входять 18 суддів: по 6 суддів призначає президент України, Верховна Рада та з'їзд суддів України. Водночас КС отримає повноваження на здійснення конституційних проваджень за умови вступу в повноваження не менше ніж двох третіх суддів.

Законопроект передбачає, що у складі КС України діє Велика палата, два сенати і шість колегій. Вони діють як Конституційний Суд у межах, визначених цим документом.

Згідно з ініціативою, формами звернення до КС є конституційне подання, конституційне звернення і конституційна скарга.

Конституційною скаргою, згідно із законопроектом, буде клопотання щодо перевірки на відповідність Конституції України закону або його окремих положень, що застосований в остаточному судовому рішенні. У разі ухвалення проекту закону звертатися з конституційними скаргами зможуть особи, які вважають, що застосований в остаточному судовому рішенні в їхній справі закон України або його положення суперечать Основному закону.

Згідно із законопроектом, інтереси Кабінету Міністрів під час розгляду справ у Конституційному Суді представлятиме постійний його представник у суді.

Автори ініціативи пропонують, щоб суддів призначали на дев’ять років без можливості повторного призначення. Передбачається, що кандидатів у судді КС обиратимуть на конкурсній основі. Конкурсні комісії формуватимуться органами, які призначають суддів. На суддів КС поширюватиметься закон про державну службу.

Суддею КС, згідно із законопроектом, зможе бути громадянин України, який володіє державною мовою, на день призначення досяг 40 років, має вищу юридичну освіту та стаж професійної діяльності не менше ніж 15 років. Повноваження судді будуть припинені після досягнення ним 70 років. Припиняти повноваження суддів КС буде сам суд.

Народні депутати під час обговорення ініціативи критикували можливу високу фінансову винагороду для суддів КС. У зворотному їх переконував Р.Князневич.

Проект закону передбачає, що посадовий оклад судді Конституційного Суду встановлюється у розмірі окладу судді Верховного Суду. Винагорода судді КС складатиметься з посадового окладу та доплати за перебування на адміністративній посаді в цій судовій інстанції.

Крім того, до проекту закону про Конституційний Суд включено норми, якими буде змінено процедуру обрання уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Зокрема, автори ініціативи пропонують закріпити, що омбудсмена призначатиме і звільнятиме з посади Верховна Рада шляхом відкритого голосування більшістю голосів парламентарів від конституційного складу.

Згідно з чинним законодавством Верховна Рада призначає і звільняє омбудсмена таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Як повідомлялося, 12 квітня парламент відхилив законопроект про Конституційний Суд України (№5336-1).

Стаття 107 регламенту Верховної Ради передбачає, що відхилений законопроект або законопроект, який повторює його по суті, не може бути внесений на поточній і наступній за нею позачерговій сесіях парламенту відповідного скликання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА