09:53 07.08.2017

Ващиковський: Ми, як і раніше, готові співпрацювати з Україною та підтримувати її

4 хв читати
Ващиковський: Ми, як і раніше, готові співпрацювати з Україною та підтримувати її

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що поляки знають про героїзацію в Україні членів ОУН-УПА, але водночас розуміють важливість незалежної України для безпеки Європи та, як і раніше, готові підтримувати Київ.

"Україна несвідомо намагається сформулювати, намацати свою історичну ідентичність, щоб закласти основу для патріотизму — хоча хтось може назвати його націоналізмом. Це нормальна тенденція. Але наша порада (українцям — ред.): не будуйте історичної ідентичності на особі, наприклад, Шухевича (головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича — ІФ). Від цього можуть постраждати європейські прагнення України. Адже члени ОУН-УПА брали участь не лише в злочинах проти поляків, а й у голокості", — сказав В.Ващиковський в інтерв'ю російському виданню "Коммерсантъ".

Глава польського МЗС зазначив, що в грудні минулого року під час візиту президента України Петра Порошенка до Польщі сторони обговорювали цю проблему, і польська сторона запропонувала діяти за прикладом Ізраїлю в переосмисленні голокосту - нагороджувати і відзначати тих українців і поляків, "хто дійсно рятував людей під час війни і після неї".

"У спільній історії Польщі та України є ж особи, які зробили багато добра. Відповідь була позитивною: ініціативу направили до міністерств закордонних справ — тобто мені та Павлу Клімкіну (главі МЗС України Павлу Клімкіну — ІФ) — з рекомендацією вивчити можливості реалізації. Щоправда, за вісім місяців я так нічого і не почув від мого колеги і друга Павла", — сказав В.Ващиковський.

Він повідомив, що, як і раніше, очікує можливості відновити з українською стороною цю дискусію і чекає на відповідь від України, але водночас розуміє важливість незалежної України для європейської безпеки.

"Водночас можу сказати, що для поляків, хоча вони в курсі цієї проблеми, вона не ключова. Ми пам'ятаємо. Ми не забудемо про Волинську трагедію, ми знаємо, що відбувається прославляння УПА. Але це не означає, що ми забудемо, наскільки незалежна та суверенна Україна важлива для безпеки в нашій частині Європи. Ми, як і раніше, готові співпрацювати з Україною та підтримувати її", - сказав міністр.

Він також наголосив, що не бачить в Україні зростання націоналізму, зокрема антипольського, хоча конфлікт на Донбасі підігріває антиросійські настрої на всій території країни.

В.Ващиковський зазначив, що події на Донбасі - це конфлікт між Україною та Росією, спровокований Москвою. "Немає такого поняття "криза в Україні". Є російсько-український конфлікт, викликаний Росією. І ми прагнутимемо зробити свій внесок у його вирішення", - сказав він.

Глава МЗС Польщі наголосив, що вважає за краще називати це конфліктом низької інтенсивності, а не замороженим конфліктом, адже, за даними СММ ОБСЄ, "там щодня надалі гинуть люди, стрільба поновлюється по кілька разів на день".

"Іронія в тому, що моніторингова місія не має права вказувати, з якого боку стріляли. Але, за нашими даними, основні обстріли відбуваються з боку сепаратистів, підтримуваних Росією", - сказав В.Ващиковський.

Він також вказав на те, що збройний конфлікт на Донбасі гальмує економічну трансформацію України. "Національні зусилля спрямовані на оборону країни. Менше часу і ресурсів залишається для проведення термінових внутрішніх реформ, ключових для майбутнього України", - сказав міністр, зазначивши, що ніхто не радий низькому темпу реформ в Україні, зокрема і самі українці.

"Тому ми намагаємося зі свого боку допомогти - наприклад, ділячись досвідом реформи місцевих органів влади, яку вдалося багато років тому успішно провести у нас. І українці намагаються тепер скопіювати цю модель", - сказав глава польського МЗС.

Як повідомлялося, 5 липня 2017 року польського посла в Україні Яна Пєкла було запрошено до Міністерства закордонних справ України з огляду на висловлювання польського міністра закордонних справ В.Ващиковського щодо України в інтерв'ю тижневику "W sieci" від 3 липня 2017 року. "Під час зустрічі польському дипломатові було наголошено, що в Україні з розчаруванням сприйняли нещодавні висловлювання глави зовнішньополітичного відомства Польщі стосовно нашої держави на тлі триваючого активного діалогу на високому рівні", - йшлося в коментарі в МЗС. Київ зазначив, що Україна та Польща спільними зусиллями мають будувати спільне європейське майбутнє, "а не ставити один одному умови".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА