15:10 14.08.2017

Україна ніколи не постачала ракетних двигунів і жодних ракетних технологій КНДР

3 хв читати
Україна ніколи не постачала ракетних двигунів і жодних ракетних технологій КНДР

Український оборонний і авіакосмічний комплекси не постачали зброю і військові технології до Північної Кореї, а поширювана деякими іноземними ЗМІ неправдива інформація про нібито передання "Південьмашем" ракетних технологій КНДР, швидше за все, спровокована російськими спецслужбами, заявляє секретар РНБО України Олександр Турчинов.

"Ця інформація не має під собою жодних підстав, є провокаційною за своїм змістом, і, швидше за все, спровокована російськими спецслужбами для прикриття власних злочинів", - цитує в понеділок вдень прес-служба секретаря РНБО О.Турчинова.

Він зазначив, що Україна вважає провладний режим Північної Кореї "тоталітарним, небезпечним і непередбачуваним, і підтримує всі санкції проти цієї країни".

"Так само, як і санкції проти Російської Федерації, режим якої дедлі більше стає схожим на північнокорейський", - зазначив О.Турчинов, додавши, що з початку агресії РФ проти Української держави в 2014 році, Україна повністю припинила поставки зброї, військової техніки та військових технологій до Росії.

"Україна ніколи не постачала ракетні двигуни і будь-які ракетні технології до Північної Кореї. Вважаємо, що ця антиукраїнська кампанія спровокована російськими спецслужбами для прикриття своєї участі в північнокорейських ядерних і ракетних програмах", - наголосив секретар РНБО України.

Раніше в понеділок, 14 серпня, на сайті американської щоденної газети "The New York Times" була опублікована стаття із заголовком "Північнокорейський ракетний успіх пов'язаний з українським заводом, кажуть дослідники". У цій статті з посиланням на дослідження фахівця з ракетних питань у Міжнародному інституті стратегічних досліджень (International Institute for Strategic Studies, IISS) Майкла Еллемана (англ. Michael Elleman) зазначається, що останні успіхи КНДР у випробуваннях міжконтинентальної балістичної ракети "стали можливими завдяки придбанню потужних ракетних двигунів на чорному ринку, ймовірно, з українського заводу, що має історичні зв'язки з російською ракетною програмою".

У статті наголошується, що дослідники, які аналізували північнокорейські фотографії, на яких лідер КНДР Кім Чен Ин оглядає ракетні двигуни, дійшли висновку, що вони "ґрунтуються на проектах, схожих на ті, на яких колись базувався ракетний флот СРСР".

Виробництво таких двигунів здійснювалося лише на кількох заводах на території колишнього СРСР. Урядові слідчі і експерти США зосередили свою увагу на заводі "Південьмаш" в Україні. За часів Холодної війни завод в місті Дніпро будував потужні ракети для радянського арсеналу, зокрема й гігантські СС-18. Завод залишився головним виробником російських ракет навіть після того, як Україна здобула незалежність.

При цьому після повалення в Україні в 2014 році режиму Віктора Януковича у "Південьмашу" настала важкі часи. Росія скасувала програму оновлення свого ядерного арсеналу, а український завод недофінансовано. Експерти вважають, що саме він став головним джерелом двигунів, на яких літали міжконтинентальні ракети КНДР, запущені в минулому місяці.

У статті наводиться оприлюднене минулого місяця "Південьмашем" спростування повідомлення про те, що завод переживає важкі часи і продає технології за кордон, зокрема до Китаю. На сайті компанії зазначається, що вона не передавала небезпечні технології за межі України і не робитиме цього. Водночас, американські слідчі не вірять у ці запевнення. При цьому, йдеться в опублікованому матеріалі, немає ніяких доказів, що президент України Петро Порошенко знав про можливий витік технологій з заводу, а те, "як двигуни РД-250 потрапили до КНДР, досі залишається загадкою".

Також М.Еллеман "не зміг виключити можливість того, що велике російське ракетне підприємство "Енергомаш", що має міцні зв'язки з українським комплексом, відіграло свою роль у переданні технології двигунів РД-250 до Північної Кореї. Він сказав, що решта двигунів РД-250 також може зберігатися на російських складах".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА