12:35 26.08.2017

У питанні направлення миротворців ООН на Донбас можуть виникнути проблеми, - Марчук

3 хв читати
У питанні направлення миротворців ООН на Донбас можуть виникнути проблеми, - Марчук

Якщо Україна аргументує необхідність направлення миротворчої місії ООН на Донбас агресією Росії, це буде означати війну двох держав, а миротворці у таких випадках не участі беруть, і іншому разі Києву доведеться домовлятися з ОРДЛО, визнаючи їх стороною внутрішнього конфлікту, заявив представник України у підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук.

"Про миротворчу місію ООН на Донбас. Що потрібно враховувати. По-перше, запрошення іноземних військових підрозділів зі зброєю на територію України згідно з нашим законодавством можливе лише за згодою Верховної Ради... Рівень озброєності цієї місії буде докладно виписано на мандат. Друге, країна, яка ініціює направлення такої місії, має дуже докладно аргументувати свою пропозицію. Для нашого випадку це буде не зовсім просто. Якщо ми в пропозиції зазначимо агресію Росії, це буде означати війну двох держав. Миротворці, як правило, в таких випадках не беруть участі. Якщо ми не вказуємо агресію Росії, отже, у нас внутрішній громадянський конфлікт і тоді миротворці можуть брати участь", - написав він на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук.

Крім того, за його словами, для введення миротворчої місії ООН на Донбас потрібна згода сторін. "Для нас ОРДЛО не є стороною. Для нас стороною є Росія, як країна-агресор. Чи погодиться Росія бути стороною конфлікту, та ще у вирішенні ООН? Не думаю", - зазначив Є.Марчук.

Якщо ж Москва погодиться вивести російські війська з Донбасу і там залишаться тільки два армійських корпуси ОРДЛО, тоді Києву доведеться домовлятися тільки з цією стороною конфлікту про миротворчу місію, офіційно визнаючи їх стороною. "Тобто, опосередковано підтверджуючи таким чином, що це внутрішній громадянський конфлікт", - написав Є.Марчук.

У будь-якому разі, на його думку, узгодження в Радбезі ООН Росія, найімовірніше, заблокує, а голосування Генеральною Асамблеєю ООН з такого питання "дуже проблематичне, хоча і можливе".

Водночас, за його словами, якщо всі ці питання будуть вирішені і місія ООН зайде на Донбас, то якою має бути чисельність і бюджет цієї місії, щоб взяти під контроль всю контактну лінію (426 км) і неконтрольовану Україною ділянку держкордону (406 км 700 м). І чи отримає місія доступ до будь-яких об'єктів та ділянок на тимчасово окупованій території.

Крім того, за його словами, відкритим залишається питання про те, якими правовими нормами, статутами, законами буде регулюватися застосування зброї членами місії ООН на території України (особливо на ураження), і хто буде розслідувати факти неправомірного застосування зброї членами місії (особливо з летальними наслідками).

Є.Марчук також зазначив, що в разі, якщо Росія погодиться на цю миротворчу місію, то, найімовірніше, вона наполягатиме на входження її контингенту до складу місії, а також на введенні свого представника до складу командування місії. "Якщо Росія не сторона конфлікту – а це, найімовірніше, буде умовою Росії на цю місію, тоді жодних аргументів для заперечення входження її контингенту і представника в командування місії немає", - наголосив представник України у підгрупі з безпеки ТКГ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА