13:43 01.09.2017

Набуття чинності УА Україна-ЄС дасть новий поштовх для співпраці у сферах політики та економіки - Представництво Євросоюзу

3 хв читати
Набуття чинності УА Україна-ЄС дасть новий поштовх для співпраці у сферах політики та економіки - Представництво Євросоюзу

Представництво Європейського Союзу в Україні підтримує продовження зусиль української влади щодо реформування інститутів і економіки, що має розкрити весь потенціал Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

"Сьогодні повністю набуває чинності Угода про асоціацію між Європейським Союзом і Україною. Ця Угода, передбачаючи поглиблену та всеохопну зону вільної торгівлі (ЗВТ), є основним інструментом зближення України з ЄС. Вона сприяє глибоким політичним відносинам, посиленню економічних зв'язків, а також дотриманню загальних європейських цінностей", - сказано в повідомленні Представництва Євросоюзу з нагоди набуття чинності УА Україна-ЄС, яке в п'ятницю розповсюдила його прес-служба.

В ЄС зазначили, що вільна торгівля відкриває для України ринки, сприяє адаптації законодавства, стандартів і регламентів до норм ЄС і міжнародними нормами.

"Таким чином, поглиблена і всеохопна зона вільної торгівлі є основою для модернізації торговельних відносин і економічного розвитку України", - сказано в повідомленні.

Підкреслюється, що Європейський Союз незмінно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, а також підтримує "продовження амбітних зусиль української влади щодо реформування українських інститутів і економіки", що "слід розкривати весь потенціал Угоди про асоціацію, а також надати можливість громадянам України користуватися усіма перевагами УА".

"Відповідно до Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов'язання провести структурні реформи в таких сферах: демократія, права людини, верховенство права, якісне державне управління, торгівля та сталий розвиток", - сказано в повідомленні.

Зазначено, що Угода про асоціацію Україна - ЄС також передбачає посилене співробітництво з питань захисту навколишнього середовища, соціального розвитку і соціального захисту, транспорту, захисту прав споживачів, рівних можливостей, освіти, молоді та культури, промисловості та енергетики.

"Набуття чинності цієї Угоди дасть новий поштовх для співпраці в сфері зовнішньої політики і політики безпеки, юстиції, оподаткування, управління державними фінансами, науки і технології, освіти і цифрових технологій", - вважають в ЄС.

Як повідомила прес-служба Представництва Євросоюзу, президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер зазначив: "Сьогодні, незважаючи на всі виклики, ми це зробили. Угода про асоціацію з Україною набуває чинності. А це означає, що Європейський Союз виконує свою обіцянку, дане нашим українським друзям. Я вдячний всім, завдяки кому це стало можливим: тим, хто стояв на Майдані, а також тим, хто важко працює над реформами, щоб зробити Україну кращою".

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерика Могеріні сказала, що завдяки Угоді про асоціацію між Європейським Союзом і Україною "громадяни стали ближчими один до одного, а ринки стали великими".

"Відкрилося більше можливостей для бізнесу та підприємців; активніший обмін досвідом, інформацією і знаннями... Громадяни України в наступні роки можуть розраховувати на підтримку і співпрацю з Європейським Союзом", - сказала вона.

Європейський комісар з питань європейської політики сусідства і переговорів з розширення Йоганнес Ган підкреслив, що наступні покоління українських громадян будуть "пожинати плоди тіснішої асоціації з ЄС". "Ми вже можемо бачити перші конкретні результати від реалізації Угоди: збільшився український експорт в ЄС, і ЄС затвердивши за собою позицію найбільшого торгового партнера України. Безпрецедентними є останні зусилля України щодо здійснення реформ. Однак попереду залишається ще багато роботи, наприклад, боротьба з корупцією , яку слід продовжувати. Європейський Союз і надалі надаватиме підтримку Україні в її реформаторських зусиллях як шляхом надання консультацій, так і фінансово ", - сказав Й.Ган.

Президент Європейської ради Дональд Туск на своїй сторінці в мікроблозі Twitter також привітав Україну з повним вступом в силу УА. "1 вересня ми святкуємо повне набуття чинності Угоди про асоціацію між ЄС і Україною. Сильніші разом", - написав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА