15:40 04.09.2017

Закон щодо реінтеграції Донбасу готовий, за винятком пункту про миротворців

4 хв читати
Закон щодо реінтеграції Донбасу готовий, за винятком пункту про миротворців

Закон про реінтеграцію Донбасу наразі підготовлений уже цілком, за винятком питання введення в регіон миротворчої місії, обговорення якої триває, заявляє представник президента України у Верховній Раді, народний депутат фракції Блок Петра Порошенка Ірина Луценко.

"Цей законопроект, як я вже говорила, готовий на 99%. Єдиний момент, який зараз проговорюється, - це включення в цей законопроект миротворців або місії миротворців... І про що президент України буде говорити в своєму виступі на Генеральній асамблеї Організації Об'єднаних Націй, куди він буде їхати в другій половині вересня", - розповіла І.Луценко на брифінгу в кулуарах парламенту в понеділок.

"Я думаю, що після додаткових консультацій з нашими партнерами у "нормандському формату" такий пункт в договір буде включений і буде представлений на розгляд Верховної Ради, буде проведено додаткове обговорення вже в українському парламенті", - додала вона.

Представник президента в парламенті вважає, що законопроект буде остаточно підготовлений до кінця місяця. "Я думаю, що до початку жовтня цей закон буде представлений парламенту", - сказала вона.

І.Луценко наголосила, що "закон вже написаний", і миротворча місія - "це єдиний пункт, не прописаний в цьому законі". Вона також нагадала, що експерти й фахівці обговорюють різні варіанти формату місії: "поліцейська ОБСЄ... і, можливо, миротворча місія ОБСЄ". При цьому, за її словами, миротворці будуть стояти на всій окупований території Донецької та Луганської областей, в сірій зоні і на неконтрольованій ділянці кордону України і РФ.

За її словами, текст законопроекту наразі займає "11-12 сторінок" і вона з ним детально ознайомилася.

"Основні ключові тези, які прописані: Росія названа агресором - це те, чого від нас вимагають партнери, те, чого потребує Україна, під що, власне, вводяться санкції європейського і світового демократичного співтовариства, які, нарешті, зупиняють агресора. Ми вводимо поняття самооборони відповідно до 51-ої статті Статуту Організації об'єднаних націй: це дасть нам можливість вийти з поняття "антитерористична операція" і перейти в легітимність застосування Збройних сил України, сил спеціального призначення і Національної гвардії України", - розповіла І. Луценко.

За словами парламентаря, також законом вводиться поняття тимчасово окупованих територій, тимчасової окупації Луганської і Донецької області "власне Російською Федерацією через узурпацію влади самопроголошеними республіками "ЛНР" і "ДНР". "Вводиться поняття, що ці самопроголошені органи, створені поза Конституцією України, поза виборчим законодавством України, поза законами України, є нелегітимними. Чітко сказано, що всі рішення, прийняті самопроголошеними органами влади в цих тимчасово окупованих територіях, є нелегітимними. Чітко сказано, що захоплення майна є нелегітимним", - розповіла вона.

Крім того, додатково посилюються функції Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

"Фактично, в цьому законі прописані пункти, яких від нас вимагають європейські партнери: показати, що ми не відмовляємося від цієї території, що плануємо відновлювати українську владу на цій території. У цьому законі прописані додаткові права і забезпечення українських Збройних сил. У цьому законі додатково прописані, які соціальні гарантія надаються жителям, які проживають на тимчасово окупованій території, а також тимчасово переміщеним особам ", - розповіла І. Луценко.

При цьому вона підкреслила, що цей законопроект стосується тільки тимчасово окупованих районів Луганської та Донецької областей, він не має жодного пункту, який би стосувався анексованого Криму.

"Тобто це чітко орієнтований закон під три розділи мінських угод, прийнятих у вересні 2015 року, лютому 2016 року", - підкреслила І.Луценко.

Вона зазначила, що передбачене законом визначення РФ як агресора і визначення України як такої, що самообороняється, дають можливість стверджувати, що Україна не оголошує РФ війни. І, з іншого боку, визначає, що це не громадянська війна, "до чого постійно РФ апелює".

"Об'єднання цих двох понять дає нам можливість отримати летальну зброю, продовжувати активно вимагати від наших партнерів санкцій і третє: це не війна, що дає можливість співпрацювати зі Світовим банком, з Міжнародним валютним фондом, дає можливість нашим інвесторам і кредиторам розуміти, що Україна впроваджує реформи, і продовжувати всі реформи, розпочаті на сьогодні", - резюмувала І.Луценко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чутки про комунальний колапс у Києві – фейк

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА