14:30 05.09.2017

Україна готова опрацьовувати питання розгортання миротворчої операції ООН на Донбасі

3 хв читати
Україна готова опрацьовувати питання розгортання миротворчої операції ООН на Донбасі

У МЗС України взяли до уваги заяву президента РФ Володимира Путіна про можливість розміщення миротворців ООН на Донбасі та вважають, що розгортання миротворчої операції ООН може сприяти відновленню миру і безпеки на Сході України.

"Оприлюднена ЗМІ інформація про заяву президента РФ свідчить про чергову спробу Росії як сторони конфлікту подати агресію як внутрішньоукраїнський конфлікт і спотворити саму ідею і мету введення миротворчої операції, яка не сприятиме досягненню головної мети - встановленню стійкого миру на Донбасі та відновленню територіальної цілісності України. Україна як послідовний прихильник ініціативи розгортання миротворчої операції ООН на Донбасі, готова опрацьовувати це питання", - йдеться в оприлюдненій у вівторок коментарі МЗС України.

З огляду на це, йдеться в коментарі, постійному представництву України в Нью-Йорку "дано доручення провести відповідні консультації з делегаціями в РБ ООН".

При цьому в українському зовнішньополітичному відомстві звернули увагу, що ще в березні 2015 року президент України Петро Порошенко офіційно направив генеральному секретарю ООН і голові РБ ООН звернення щодо розгортання на території Української держави миротворчої операції під егідою ООН. Цей лист було поширено 2 квітня 2015 року як офіційний документ СБ ООН. Відповідна ініціатива глави держави була до цього підтримана РНБО України і Верховною Радою.

"Метою такої операції має стати забезпечення міцного миру в окремих районах Донецької та Луганської областей України на основі Мінських домовленостей і з дотриманням основних принципів і норм Статуту ООН з посиленням присутності СММ ОБСЄ. Відтоді Росія як держава-агресор постійно саботувала пропозиції України, відмовляючись розглядати наше звернення до РБ ООН і навіть стверджуючи, як це було в червні 2016 року, що Україна не зверталася до РБ", - нагадали в МЗС України.

Раніше у вівторок В.Путін висловив думку, що наявність миротворців ООН на Донбасі пішла б на користь вирішення конфлікту на сході України, і повідомив, що доручив російському МЗС внести відповідний проект резолюції на розгляд РБ ООН.

"Наявність миротворців, навіть можна сказати не миротворців, а тих людей, які гарантують безпеку місії ОБСЄ, вважаю цілком доречною..., вважаю, що це пішло б на користь вирішенню проблеми на південному сході України", - сказав В.Путін у вівторок на прес-конференції за підсумками саміту БРІКС.

За словами В.Путіна, мова може йти "тільки про функції забезпечення безпеки співробітників ОБСЄ".

"Друге - ці сили мають бути на лінії розмежування і ні на яких інших територіях. Третє - рішення цього питання має відбутися не інакше, як після розведення сторін і відведення важкої техніки, і це не може бути вирішено без прямого контакту з представниками самопроголошених республік, ДНР і ЛНР", - сказав В.Путін.

Путін також зазначив: "Якщо все це зробити, це точно піде на користь вирішення проблеми на південному сході України. І ось міністр тут, будемо вважати, що це доручення МЗС внести відповідну резолюцію до Ради Безпеки".

<<< назад

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА