13:57 07.09.2017

ВР ухвалила законопроект про звільнення від оподаткування виплат за ВВП-деривативами

3 хв читати

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому законопроект щодо оподаткування доходів нерезидентів-інвесторів у цінні папери (№7052), зареєстрований 31 серпня 2017 року.

За відповідний документ проголосували 236 народних депутатів.

"Цей законопроект вносить зміни до Податкового кодексу щодо уточнення оподаткування доходів нерезидентів, які можуть виникнути в результаті активного управління державним боргом, відповідно до міжнародної практики", - сказав міністр фінансів Олександр Данилюк, виступаючи у Верховній Раді.

Народний депутат Андрій Журжій (фракція "Самопоміч") повідомив, що законопроект потрібен для отримання позитивних юридичних висновків і проведення результативних переговорів із міжнародними інвесторами, з якими планується провести обмін старих державних облігацій, погашення яких припадає на 2019 рік, на нові цінні папери.

У свою чергу член фракції "Опозиційний блок" Олександр Долженков повідомив, що законопроект розроблено для врегулювання оподаткування доходів від державних деривативів, емітованих у 2015 році у рамках боргової операції України.

"У 2015 році діюча влада ухвалила певні законодавчі зміни, які дають змогу здійснювати виплати за деякими специфічними цінними паперами відповідно до показників ВВП. Відповідно, ці виплати не підлягають звільненню від оподаткування, і зазначений законопроект пропонує звільнити іноземних інвесторів, тримачів держдеривативів на $3 млрд, щоб вони не сплачували податки до бюджету", - сказав він.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України під час чергового засідання 23 серпня схвалив внесення змін до Податкового кодексу щодо звільнення від оподаткування доходів нерезидентів від операцій із державними та гарантованими державою цінними паперами, а також з облігаціями місцевих позик.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, положення Податкового кодексу не повністю охоплюють питання оподаткування інших доходів, які можуть бути одержані іноземними інвесторами в державні або гарантовані державою цінні папери, а також в облігації місцевих позик. Зокрема, якщо купівля або обмін таких цінних паперів відбувається за кошти державного або місцевих бюджетів, інвестори можуть отримувати доходи, які не є процентними або дисконтними. За даними Мінфіну, оподаткування таких доходів знижує інвестиційну привабливість державних цінних паперів.

Раніше повідомлялося, що в жовтні 2015 року, після переговорів, що тривали близько півроку, тримачі 13 із 14 випусків єврооблігацій України на загальну суму $14,36 млрд і EUR600 млн підтримали їх реструктуризацію. Вона передбачає обмін 80% суми на нові єврооблігації з пролонгацією терміну погашення на чотири роки, 20% - на державні деривативи, виплати за якими у 2021-2040 рр. залежатимуть від темпів зростання ВВП країни. Зокрема, якщо приріст ВВП за рік буде нижчий за 3%, виплат за паперами не буде. Якщо приріст реального ВВП становитиме від 3% до 4%, виплата за паперами становитиме 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо понад 4% - то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%.

Зазначені умови за деривативами діятимуть лише після того, як номінальний ВВП України сягне $125,4 млрд (за підсумками 2016 року ВВП України становив $91,7 млрд за поточним курсу НБУ). Окрім цього, в 2021-2025 рр. виплати за деривативами будуть обмежені 1% ВВП.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА