12:55 15.09.2017

Ідея про миротворців на Донбасі має бути підкріплена гарантіями - Керрі

2 хв читати
Ідея про миротворців на Донбасі має бути підкріплена гарантіями - Керрі

Ідея про введення миротворців ООН до зони конфлікту на Донбасі, несподівано підтримана президентом Росії Володимиром Путіним, в умовах низької довіри до російської сторони має бути ретельно юридично проаналізована та підкріплена додатковими застереженнями, вважає 68-й держсекретар США (2013-2017 рр.) Джон Керрі.

"Треба переконатися, що це не якась пастка", - сказав він на 14-й щорічній конференції YES у Києві в п'ятницю.

Зокрема, серед таких застережень Дж. Керрі назвав питання визначення кордону, необхідності реалізації Мінських домовленостей, а також гарантій того, що Україна без обмежень може визначати своє майбутнє.

Дж. Керрі визнав, що в період його керівництва Державним департаментом був розчарований Мінським процесом, відсутністю адекватної реакції на домовленості в "Нормандському форматі" й говорив В.Путіну про необхідність рухатися швидше.

Він також наголосив, що те, що сталося в Криму, де російське керівництво продемонструвало відверту брехню, не має прощення.

Водночас він закликав спробувати зрозуміти, "що відбувається в голові Путіна", чи могла його агресія стосовно України стати реакцією на його сприйняття Угоди про асоціацію України з ЄС, можливе розширення НАТО на Балканах і Грузію, усунення лівійського диктатора Муаммара Каддафі та на оборонні ракетні ініціативи на кшталт розміщення ПРО в східноєвропейських країнах.

"Якщо таке було відчуття, то це потрібно враховувати", - сказав Дж.Керрі, закликаючи докладати більше зусиль для дипломатичного вирішення конфліктів, не заганяючи себе в глухий кут і не обмежуючись єдиним варіантом посилення силового протистояння.

"Мінськ не працює, ми маємо перезапустити процес", - констатував під час дискусії на щорічній конференції YES прем'єр-міністр Британії в 2010-2016 роках Девід Кемерон.

Він наголосив, що нові ідеї мають, як і раніше, передбачати виконання основних пунктів Мінських домовленостей, зокрема, відведення важкого озброєння і відновлення контролю над російсько-українським кордоном.

Д.Кемерон також зазначив, що реакція Заходу у випадку з Грузією в 2008 році була слабкою: США і Велика Британія тоді зупинилися з санкціями. Однак у випадку з Україною ситуація інша, і Заходу вдалося виступити солідарно.

За його словами, США та Велика Британія багато зробили для того, щоб підвищити військовий потенціал України й допомогти зміцнити їй свою економіку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА