15:44 03.10.2017

Закон про реінтеграцію Донбасу не суперечить праву України на повернення окупованого Росією Криму

3 хв читати
Закон про реінтеграцію Донбасу не суперечить праву України на повернення окупованого Росією Криму

Законопроект про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької і Луганської областей передбачає, що він не вступає в протиріччя з правом України на повернення окупованої Росією території Криму та м.Севастополь.

Віце-спікер Верховної Ради Оксани Сироїд оприлюднила на своїй сторінці в соцмережі Facebook проект закону, який, за її словами, наразі обговорюватимуть "на так званій Мінській платформі в парламенті".

Прикінцевими та перехідними положеннями документа передбачається, що "закон повинен діяти без шкоди для невід'ємного суверенного права України на тимчасово окуповану Російською Федерацією територію Автономної Республіки Крим та місто Севастополь і заходів, спрямованих на повне відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах".

Крім того, перехідні положення передбачають, що цим законом Верховна Рада схвалює рішення президента України про використання Збройних сил України та інших військових формувань для стримування російської агресії в Донецькій і Луганській областях і забезпечення державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями в цих областях.

Стаття 1 законопроекту визнає тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях:

1) сухопутну територію, і її внутрішні води в межах окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, де збройні сили Російської Федерації і окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили і здійснюють загальний контроль;

2) внутрішні морські води та територіальне море України, що прилягає до сухопутної території, зазначеної в пункті 1 цієї частини; 3) повітряний простір над територіями, зазначеними в пунктах 1 і 2 цієї частини.

Межі тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних сил України Міністерством оборони України.

Також у законопроекті вказується, що об'єднаний оперативний штаб Збройних сил України здійснює безпосереднє керівництво силами і засобами ЗС України, інших військових формувань, яких залучають до здійснення безпосередньо в Донецькій і Луганській областях заходів із забезпечення національної безпеки і оборони та правового режиму воєнного стану.

Крім того, перехідні положення передбачають внесення змін до низки законів, зокрема, про статус учасників АТО, про військово-цивільних адміністраціях, про Збройні сили, про правовий режим воєнного стану та інші.

Так, зміни до закону про військово-цивільні адміністрації передбачають, зокрема, порядок перерозподілу підпорядкованості місцевих органів влади керівництву антитерористичного центру при СБУ або начальнику об'єднаного оперативного штабу.

До закону про правовий режим воєнного стану запропоновано внести зміни, що стосуються, зокрема, припинення повноважень місцевих органів влади (місцевих рад та їх виконавчих структур) і створення за необхідності відповідних військових адміністрацій.

У проекті закону про реінтеграцію Донбасу зазначається, що його вносить президент України.

Як повідомлялося, законопроект про відновлення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей передбачає створення Об'єднаного оперативного штабу, який підкорявся б президенту. Передбачалося, що на оперштаб буде покладено керівництво силами, що забезпечують нацбезпеку в Донецькій і Луганській областях, зокрема гарантування безпеки і оборони. Також штаб керуватиме діяльністю між цивільними та військовими адміністрацій в питаннях нацбезпеки і оборони.

У підпорядкуванні начальника об'єднаного оперштаба будуть співробітники правоохоронних органів, військовослужбовці, а також всі, хто буде залучений до заходів щодо гарантування нацбезпеки в Донецькій і Луганській областях. Крім того, порядок переміщення осіб і товарів через лінію розмежування також визначатиме начальник оперштабу за погодженням зі Службою безпеки України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА