13:16 05.10.2017

Порошенко вніс до Ради доопрацьований законопроект про особливий статус ОРДЛО

3 хв читати
Порошенко вніс до Ради доопрацьований законопроект про особливий статус ОРДЛО

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради доопрацьований законопроект №7164 "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей", який продовжує особливий статус ОРДЛО.

У доопрацьований законопроект, текст якого оприлюднено на сайті Верховної Ради 5 жовтня, додано пункт про те, що особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей буде продовжено виключно після виконання всіх умов, викладених у статті 10 нового закону, зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України.

Раніше цього дня фракція "Народний фронт" у Верховній Раді зажадала передбачити в законопроекті №7164 про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей норму, згідно з якою особливий статус в тимчасово окупованих територіях буде надано лише після повного остаточного і веріфіцированного виведення з окремих районів Донецької та Луганської областей російських військ.

"Особливий статус тимчасово окупованих територій буде надано після повного виведення військ агресора, найманців, відновлення контролю над кордоном України - лише після цього політична частина. По-друге, все це перевіряється рішенням президента на підставі подання міністра внутрішніх справ і міністра оборони", - наголосив керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

18 жовтня 2014 року Закон України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" було опубліковано в офіційній парламентській газеті "Голос України" і він вступив у силу. Верховна Рада ухвалила закон 16 вересня 2014 року, президент України Петро Порошенко підписав його 16 жовтня.

Особливий порядок на зазначених територіях запроваджувався законом тимчасово, на три роки, з дня набуття ним чинності.

Законодавство України в окремих районах Донецької і Луганської областей на період дії особливого порядку місцевого самоврядування діє з урахуванням особливостей, визначених цим законом.

Відповідно до закону, управління в містах, селах і селищах здійснюється територіальними громадами через органи місцевого самоврядування відповідно до Конституції та законів України.

Крім того, повноваження місцевих рад та посадових осіб, обраних на позачергових виборах, призначених Верховною Радою України законом № 1680-VII, достроково припиняються. Позачергові вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних і міських голів в окремих районах Донецької і Луганської областей призначаються на 7 грудня 2014 року.

Документ також визначає порядок забезпечення узгодженої діяльності органів місцевого самоврядування цих територій з органами центральної виконавчої влади.

Крім того, в законі визначено механізми державної підтримки соціально-економічного розвитку окремих районів цих областей через впровадження відмінного від загального економічного режиму здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямованих на відновлення об'єктів промисловості, інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць.

Відповідно до закону, держава гарантує недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності і покарання осіб-учасників подій у цих районах. Для охорони громадського порядку в населених пунктах окремих районів за рішенням органів місцевого самоврядування створюються загони народної міліції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА