17:49 05.10.2017

Лише визнання дати окупації покладе на Росію зобов'язання в майбутньому відповісти за всі порушення прав людини - Сироїд

3 хв читати
Лише визнання дати окупації покладе на Росію зобов'язання в майбутньому відповісти за всі порушення прав людини - Сироїд

Фракція "Самопоміч" в альтернативному законопроекті про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями наполягає на визнанні дати початку окупації Росією територій України.

"Невже ви не розумієте, що поки національний інтерес не стане пріоритетом, нас ніхто не поважатиме? Щоб захистити свою армію, своїх людей і свою державу, потрібні реальні події, а не симулякри... Декларація про визнання Росії окупантом без визначення дати окупації є порожнім словом. Вона не має під собою ніяких юридичних наслідків. Тільки визнання дати окупації покладе на Росію зобов'язання в майбутньому виплатити за всі руйнування і порушення прав людини", - сказала О.Сироїд, представляючи з трибуни парламенту в четвер альтернативний законопроект.

За її словами, також необхідно зберігати єдину політику щодо окупованих територій - як Криму, так і Донбасу.

О.Сироїд також зазначила, що альтернативний законопроект пропонує шляхи захисту прав людини на тимчасово окупованих територіях.

"Те, що ви зараз пропонуєте, - це насправді є повтором дозволу на Чорноморський флот, повтором Будапештського меморандуму", - вказала заступник голови Верховної Ради.

Як відомо, альтернативний законопроект про державну політику щодо забезпечення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями (№7163-1), пропонований віце-спікером українського парламенту О.Сироїд і народними депутатами з фракції "Самопоміч", визначає окупованою територією України Крим і м. Севастополь , територіальні води навколо Криму, окремі адміністративно-територіальні одиниці Донецької та Луганської областей, а також територіальні води уздовж окупованого узбережжя.

"Тимчасово окупована територія - це частина території України, яка в результаті збройної агресії Російської Федерації проти України перебуває під ефективним загальним контролем збройних сил Російської Федерації та окупаційної адміністрації Російської Федерації і в рамках якої представницький орган АР Крим, уряд АР Крим, органи державної влади і органи місцевого самоврядування, правоохоронні органи і суди України позбавлені можливості здійснювати функції, визначені Конституцією України та законами України", - йдеться в тексті документа, який оприлюднений на сайті Верховної Ради 4 жовтня.

При цьому, згідно із законопроектом, збройними силами РФ визначаються "задіяні у збройній агресії проти України регулярні підрозділи Збройних Сил Російської Федерації та іррегулярні сили, збройні банди і групи найманців, створені, підлеглі, керовані, контрольовані і фінансовані Російською Федерацією".

Окупаційна адміністрація РФ - це "будь-які органи Російської Федерації, що функціонують в межах тимчасово окупованої території, і підконтрольні Російській Федерації самопроголошені органи, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованій території".

Законопроект визначає, що застосування РФ збройної сили проти України, що є "злочином збройної агресії", почалося 20 лютого 2014 року.

Днем початку тимчасової окупації Криму визначається 26 лютого 2014 року, окремих територій Донецької області - 7 квітня 2014 року, а окремих територій Луганської області - 27 квітня 2014 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА