19:35 10.10.2017

Законопроект про антикорупційні суди Сироїд-Соболєва має бути відкликаний

2 хв читати
Законопроект про антикорупційні суди Сироїд-Соболєва має бути відкликаний

Венеціанська комісія зробила висновок, що законопроект №6011 про антикорупційні суди авторства віце-спікера Верховної Ради Оксани Сироїд і народних депутатів Єгора Соболєва (фракція "Самопоміч") і Сергія Лещенка (фракція "Блок Петра Порошенка"), повинен бути відкликаний.

Згідно з висновком, який оприлюднено на сайті Венеціанської комісії, законопроект про антикорупційні суди № 6011, який зараз на розгляді в парламенті, має бути відкликаний. Замість нього комісія пропонує президенту України Петру Порошенку внести до Верховної Ради відповідний законопроект від свого імені, який буде відповідати Конституції України і стандартам Ради Європи.

Загалом Венеціанська комісія дає позитивну оцінку судовій реформі, що проводиться в Україні. Так, Комісія "дуже вітає й ті зусилля, які вже зроблені для застосування стандартів Ради Європи та рекомендацій Венеціанської комісії".

У своєму висновку Венеціанська комісія наголошує на необхідності створення в Україні Антикорупційного суду, але застерігає від політизації процесу вибору суддів. Зокрема, у висновку зазначається, що необхідно ввести додаткові гарантії для забезпечення того, щоб процедура призначення суддів була незалежною від виконавчої та законодавчої влади.

У висновку допускається з урахуванням "особливого становища" залучення міжнародних організацій до процедур добору суддів, але зазначено, що "така участь має відповідати принципам суверенітету України".

Судді Антикорупційного суду "повинні бути досвідченими, спеціалізованими, адекватно захищеними і обраними шляхом, який забезпечує сильні захисні механізми їх чесноти і незалежності".

Аналізуючи законопроект №6011 про антикорупційні суди, Венеціанська комісія зазначає, що відхилення від загальних правил призначення суддів повинні обмежуватися лише тим, що необхідно для ефективного функціонування антикорупційних судів. Також слід уникнути можливого враження, що судді з питань протидії корупції мають інший або привілейований клас суддів. Рівень винагороди суддів Вищого антикорупційного суду повинен бути переглянутий; винагорода має відповідати підвищеним вимогам до їхньої посади, але не має сильно відрізнятися від винагороди загальних судів.

Комісія зазначає, що, згідно з висновком Консультативної ради європейських суддів (КРЕС), судді і суди повинні "завжди залишатися частиною єдиного цілого судового органу" і "судді загальної юрисдикції та спеціалізовані судді повинні мати рівний статус".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА