10:18 12.10.2017

Резолюція Ніколетті не дає гарантії повернення російської делегації в ПАРЄ

3 хв читати
Резолюція Ніколетті не дає гарантії повернення російської делегації в ПАРЄ

Резолюція члена італійської делегації Парламентської асамблеї Ради Європи Мікеле Ніколетті не гарантує повернення російської делегації в ПАРЄ, Київ не піде на компроміси в цьому питанні, зазначають представники української сторони.

"Бажання повернути росіян у ПАРЄ є, але гарантій повернення немає. Червона лінія - січень 2018 року. Все, що відбуватиметься до цього, - це гра, а не результат гри. Ймовірність повернення поки що дорівнює ймовірності неповернення. Все залежить від багатьох чинників", - прокоментував цю резолюцію постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, Україна не йде на компроміси в питанні повернення росіян у ПАРЄ, "хоча нас схиляють".

Д.Кулеба зізнався: "Вперше про це говорю: два тижні я отримую запитання від посланців - яка ваша ціна за повернення Росії в ПАРЄ? Я відповідаю: виконання резолюцій ПАРЄ. Саме це українські депутати проштовхнули в доповідь Ніколетті. Цю правку прийнято всупереч опонентам".

Постпред України при РЄ також закликав об'єднатися в боротьбі за Крим.

У свою чергу голова делегації українського парламенту в ПАРЄ Володимир Ар'єв (фракція "Блок Петра Порошенка") зазначив, що ця "неприємненька резолюція" теоретично "може відкрити шлях до змін у регламент (ПАРЄ), щоб повернути РФ, а може й не відкрити".

"Ми, грузини та північні країни були проти. Пройшла вона тільки тому, що документи з загальними речами в асамблеї проходять значно легше, ніж із конкретикою. І якщо в майбутньому делегатам запропонують затвердити механізм, який стане реальною дорожньою картою для безапеляційного повернення РФ, то це в ПАРЄ буде сприйнято зовсім-зовсім інакше", - написав В.Ар'єв на сторінці у Facebook.

За його словами, єдиним механізмом повернення РФ є зміни до регламенту, але про це ще не йшлося.

Ще один делегат від України Олексій Гончаренко (фракція "Блок Петра Порошенка") також зазначив, що "доповідь Ніколетті" лише відчиняє двері для можливої зміни процедур, якими можуть скористатися, щоб повернути делегацію РФ у ПАРЄ "з повним обсягом повноважень", і всі автори відхрещуються від таких планів.

"Українська делегація домоглася внесення до тексту дуже важливої поправки (я мав честь її представляти в залі) про те, що залучення всіх сторін можливе тільки на основі дотримання зобов'язань і виконання резолюцій - тобто і резолюцій щодо Криму, Донбасу, українських політв'язнів і т.д.", - пояснив суть події О.Гончаренко на сторінці у Facebook.

Як повідомлялося, ПАРЄ більшістю голосів ухвалила рішення, яке має на меті зняття політичних санкцій із делегації Російської Федерації.

У тексті рішення залишилася норма про те, що ПАРЄ і Комітет міністрів (виконавчий орган Ради Європи) мають "гармонізувати правила участі та представництва країн-членів в обох статутних органах".

Це рішення має заборонити ПАРЄ продовжувати дію обмежень, що накладаються на РФ, без згоди країн-членів. По суті, це ставить під питання схвалення в ПАРЄ будь-яких санкцій проти РФ. З огляду на те, що санкції мають поновлюватися щорічно, обмеження можуть бути зняті вже в січні.

Цю норму підтримала переважна більшість депутатів ПАРЄ, запропоновані Україною поправки провалилися, причому голоси розділилися в пропорції 60 на 30.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА