15:06 12.10.2017

МЗС України направив до МЗС Угорщини ноту протесту з вимогою заборонити в Будапешті акцію "Самовизначення для Закарпаття" - Клімкін

2 хв читати
МЗС України направив до МЗС Угорщини ноту протесту з вимогою заборонити в Будапешті акцію "Самовизначення для Закарпаття" - Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що український МЗС направив ноту протесту до МЗС Угорщини з вимогою заборонити заплановану на 13 жовтня в Будапешті акцію під гаслом "Самовизначення для Закарпаття".

"Угорський МЗС повідомив нашому посольству про акцію 13.10 під гаслом "Самовизначення для Закарпаття". Це що, Будапешт підтримує сепаратизм? Негайно направили ноту протесту з вимогою заборонити цю провокацію!" - написав глава МЗС у своєму мікроблозі в "Твіттері" у середу ввечері.

При цьому П. Клімкін висловив упевненість, що Угорщина і надалі поважатиме територіальну цілісність України.

Як повідомляє "Радіо Свобода", із закликом вийти ввечері 13 жовтня до посольства України в Будапешті на акцію за "національне самовизначення угорців Закарпаття" виступили в угорській релігійній протестантській організації "Церква повернення додому". За словами спікера Закарпатської обласної державної адміністрації Ярослава Галаса, організатором цієї акції є праворадикальна партія "Йоббік".

За даними видання, в акції анонсовано участь двох угорських діячів, яких нещодавно не пропустили з Угорщини до України - депутат Європарламенту Крістіни Морваї і юриста Томаша Гауді-Нодя, представників "Йоббіка". У Держприкордонслужбі наприкінці вересня повідомляли, зокрема, що стосовно К.Морваї було виконано доручення СБУ про заборону їй в'їзду до України до липня 2019 року у зв'язку з тим, що в 2014 році вона відвідала окуповану частину Донбасу і викладала там підтримку керівництву бойовиків.

Як повідомлялося, 28 вересня закон України "Про освіту" вступив у силу. Закон, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту. П.Клімкін заявляв про наміри найближчим часом провести зустріч з міністром закордонних справ Угорщини в Будапешті для обговорення закону "Про освіту".

19 жовтня до України має приїхати міністр освіти Угорщини для обговорення положень та імплементації закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА