10:23 17.10.2017

Порошенко вніс до ВР законопроект про скасування депутатської недоторканності

2 хв читати
Порошенко вніс до ВР законопроект про скасування депутатської недоторканності

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції України, який скасовує недоторканність народних депутатів України.

Проект закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) президент вніс у вівторок, 17 жовтня. Згідно з інформацією на сайті парламенту, наразі його направлено на розгляд профільного комітету.

У порівняльній таблиці до законопроекту, зокрема, зазначається, що законодавча ініціатива передбачає вилучення з Конституції норми, згідно з якою "народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність". Відповідно, вилучається норма про те, що "народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані".

"Стаття 80. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп", - пропонується виклад статті 80 Конституції України.

У проекті закону наголошується, що в разі його ухвалення він набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Пізніше П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав, що, як і обіцяв у своєму посланні на початку вересня, знову вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону про скасування депутатської недоторканності.

"Імунітет народних обранців давно перетворився на гарантію безкарності. Скасування депутатської недоторканності, як і створення Антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи, – важливі складові ефективної боротьби з корупцією", - написав глава держави на своїй сторінці у вівторок.

Президент додав, що фінансування Антикорупційного суду "передбачено в проекті бюджету на 2018 рік, який цього тижня Верховна Рада має розглянути в першому читанні".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА