17:05 18.10.2017

У "Батьківщині" розкритикували президентський законопроект про зняття депутатської недоторканності

2 хв читати
У "Батьківщині" розкритикували президентський законопроект про зняття депутатської недоторканності

Президентський законопроект №7203 про внесення змін до ст. 80 Конституції щодо недоторканності народних депутатів виписаний так, що парламент у майбутньому зможе простою більшістю у 226 голосів відкладати терміни набуття чинності цими змінами, пояснює народний депутат із фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

"Якщо президент хотів відстрочити дію цієї статті (президентський законопроект передбачає відстрочення до 2020 року - ІФ), він мав запропонувати, що ця норма починає діяти з 1 січня 2020 року як доповнення до перехідних положень (розділ у тілі Конституції - ІФ)", - сказав він на засіданні комітету з питань правової політики і правосуддя під час розгляду відповідного законопроекту.

"Я розумію для чого це робиться. Тому що знайдеться нова парламентська більшість, яка не скасовуватиме депутатську недоторканність. Вона просто внесе зміни до норми, якою кількістю голосів - 300 або 226, що цей закон набуває чинності не з 1 січня 2020 року, а з 1 січня 2050 року", - пояснив політик.

Таким чином, за словами С.Соболева, норма про відстрочення набуття чинності скасуванням недоторканності, яка буде внесена законопроектом не до розділу Конституції "Перехідні положення", без зусиль може бути змінена.

Згідно з президентським проектом закону №7203, норма про скасування недоторканності має набути чинності 1 січня 2020 року, виписана не в тілі законопроекту, а в його перехідних положеннях, і не буде відображена в тексті Конституції України в разі прийняття.

Як відомо, для внесення змін до законів України потрібна більшість від конституційного складу Верховної Ради - 226 голосів. А для внесення змін до Конституції необхідно після отримання висновків Конституційного Суду щодо відповідних законопроектів прийняти їх за основу 226 голосами, а на наступній сесії - не менше ніж 300 голосів знадобиться для затвердження документа в цілому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА