14:09 20.10.2017

Угорщина має намір продовжувати блокувати інтеграцію України в ЄС через статтю про мову навчання в законі "Про освіту"

2 хв читати
Угорщина має намір продовжувати блокувати інтеграцію України в ЄС через статтю про мову навчання в законі "Про освіту"

Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень заявляє про намір Угорщини продовжувати блокування подальшої інтеграції України до Європейського Союзу через статтю про мову навчання в українському законі "Про освіту".

"Попередня заява залишається в силі", - сказав посол у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю, відповідаючи на запитання про те, чи змінила його країна свою позицію після переговорів міністра людських ресурсів Угорщини Золтана Балога з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним та міністром освіти і науки Лілією Гриневич 19 жовтня.

Е.Кешкень зазначив, що не отримував інформації про зміну офіційної позиції Будапешта з цього питання.

При цьому він вважає, що для країн важливо продовжувати діалог, і висловив переконання, що до початку наступного навчального року, коли норма закону про мову навчання має почати практично застосовуватися, сторони знайдуть модель, яка всіх влаштовуватиме.

Закон, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома та більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою нарівні з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

13 жовтня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто за підсумками зустрічі зі своїм українським колегою П.Клімкіним заявив, що виступатиме проти подальшого зближення України з ЄС на знак протесту проти українського закону "Про освіту".

19 жовтня П.Клімкін заявив, що Україна та Угорщина мають намір спільно працювати над механізмом імплементації закону "Про освіту", а Л.Гриневич додала, що Україна не змінюватиме модель навчання в школах з угорською мовою навчання до отримання виведень Венеціанської комісії стосовно статті про мову навчання в цьому законі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА