19:43 25.10.2017

Для підозри НАБУ щодо Мартиненка немає жодних підстав

4 хв читати
Для підозри НАБУ щодо Мартиненка немає жодних підстав

Підозра НАБУ, вручена в середу екс-народному депутату Миколі Мартиненко у справі "Енергоатому", не має під собою ніяких юридичних підстав, але юридично воно надала процесуальні права для захисту і він доведе безпідставність звинувачень, заявив його адвокат Петро Бойко.
"М.Мартиненко в 2015 році добровільно склав депутатський мандат. 2 роки НАБУ намагалося придумати - що "навісити" на Мартиненко. Це рекорд за тривалістю фальсифікацій. У переслідуванні з боку НАБУ тісно переплелися політика, прагнення до піару керівників НАБУ і їх особисті мотиви. Спочатку М.Мартиненко "прив'язували" до справ Одеського припортового заводу. Потім - до інших підприємств. Однак, незважаючи на всі гучні заяви НАБУ, за майже 2 роки жодна справа не передана до суду - бо туди нічого передавати. У квітні цього року НАБУ голосно піарився на невмотивованому затриманні Мартиненко у справі Східного ГЗК. Але доказів не було і немає, тому слідство було затягнуто ще на 9 місяців", - цитує в середу ввечері П.Бойка прес-служба М.Мартиненко.
Він прогнозує, що у справі "Енергоатому" НАБУ також буде тягнути час, продовжуючи піаритися.
"Юридично ця справа повністю копіює справу в Швейцарії, яка за майже 5 років там фактично розвалилася. А проти швейцарського прокурора Урса Коли швейцарська ж прокуратура порушила кримінальну справу за зловживання. В Україні незалежна експертиза довела, що "Енергоатом" отримав від угоди з чеською "Шкодою"("Škoda JS"- ІФ) не збитки, а прибуток в 21 млн. грн. (!) Однак НАБУ відмовляється долучати ці 3000 сторінок до справи. Адже тут відсутній склад злочину. Більше того, керівники "Шкоди" на допиті вказали , що з М.Мартиненко навіть не знайомі. НАБУ просто намагалося вписати прізвище Мартиненко в політично розпіарену справу", - підкреслив П.Бойко.
"Крім політичної заангажованості і спроби піару, у керівників НАБУ є особисті мотиви. Адже М.Мартиненко почав реалізовувати свою обіцянку - притягнути до кримінальної відповідальності всіх причетних до фальсифікації справ проти нього. У Швейцарії - це згадана справа проти місцевого прокурора. В Україні - порушено кримінальну справу проти заступника директора НАБУ Калужинського. Тому підозра М.Мартиненко дуже схоже на помсту з боку керівництва НАБУ, яке боїться опинитися за гратами", - висловив думку адвокат і додав, що екс-нардеп і його захист готові до публічного судового змагання і в будь-якому об'єктивному суді зможуть довести безпідставність підозр.
Раніше в середу, 25 жовтня, в НАБУ повідомили, що детективи Бюро під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру в заволодінні майном держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" екс-народного депутата Миколи Мартиненка і його передбачуваного спільника, керівника структурного підрозділу ДП "НАЕК "Енергоатом".
"За версією слідства, екс-народний депутат України, колишній голова комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, в змові з трьома особами - згаданим посадовцем структурного підрозділу ДП "НАЕК "Енергоатом", колишнім керівником цього ж підрозділу і ще однією особою, наближеною до екс-народного депутата, організували корупційну схему, в результаті якої інтересам ДП "НАЕК "Енергоатом" завдано збитків у розмірі 6,4млн євро", - повідомляє прес-служба НАБУ в середу ввечері.
Як з'ясували слідчі НАБУ, учасники угруповання в 2008-2012 роках штучно створили умови проведення ряду тендерів, завдяки яким переможцем була визнана чеська компанія "Škoda JS" (фактичним власником є ​​російське ЗАТ "Об'єднані машинобудівні заводи") із завищеними на 6,4 млн євро ціновими пропозиціями, що в окремих випадках складало до 20% від вартості обладнання.
"Надалі, після отримання зазначених коштів за контрактами, укладеними з ДП "НАЕК "Енергоатом", "Škoda JS" перерахувала 6,4 млн євро на рахунок компанії "BRADCREST INVESTMENT SA" (Панамська Республіка), єдиним власником (бенефіціаром) якої є екс -народний депутат України", - інформують в прес-службі Бюро.
У НАБУ також повідомляють, що на їх запит про міжнародну правову допомогу на рахунку вказаного підприємства в швейцарському банку заарештовано кошти в сумі, еквівалентній 86,4 млн грн (3,2 млн швейцарських франків).
Дії зазначених осіб кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України ( "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем"). Слідчі дії тривають. Встановлюється місцезнаходження інших передбачуваних учасників угруповання.
У повідомленні НАБУ імен повідомлених про підозру осіб не вказано, проте обставини справи, як і посаду одного з фігурантів, ідентичні проведеного Бюро досудового розслідування, відомому в ЗМІ як "справа Мартиненко".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА