14:37 29.10.2017

Климпуш-Цинцадзе закликала ООН підтримати Резолюцію про права людини в Криму

3 хв читати
Климпуш-Цинцадзе закликала ООН підтримати Резолюцію про права людини в Криму

Найближчими днями Україна подасть резолюцію "Положення про права людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі" для розгляду до Третього комітету ООН і просить підтримки цього документа, заявляє віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Ми закликаємо міжнародне співтовариство послідовно реагувати на цинічні порушення прав людини в Криму та посилити політичний і дипломатичний тиск на Кремль з метою забезпечення повернення держави-агресора до поваги положень міжнародного права", - заявила І.Климпуш-Цинцадзе під час заходу, присвяченого ситуації з правами людини в Криму, в офісі ООН у Нью-Йорку (США).

Віце-прем'єр зазначила, що голосування за ухвалення резолюції очікується в другій половині листопада поточного року.

За її словами, відповідно до Статуту ООН, абсолютним пріоритетом міжнародного співтовариства є забезпечення основних прав і свобод людини. Незважаючи на окупацію РФ і примусове введення її правової бази жителі Криму залишаються громадянами України, тому уряд України має намір забезпечити всі можливі засоби захисту їхніх основних прав і свобод на тимчасово окупованій території півострова. "Сьогодні я хочу ще раз підтвердити позицію України: ми не торгуємо територією, як і нашими громадянами, за гроші, нафту або газ. Тому деокупація Криму, як і інших тимчасово окупованих територій, є нашим абсолютним пріоритетом", - зазначила І.Климпуш-Цинцадзе.

Вона привітала оприлюднений 25 вересня звіт "Положення про права людини в тимчасово окупованих АР Крим та м. Севастополі (Україна)" й висловила жаль, що російська окупаційна адміністрація заборонила доступ до Криму для Місії ООН зі спостереження за правами людини в Україні.

"На жаль, масштаби злочинів і порушень, вчинені окупаційною владою в Криму після цього рішення, свідчать про те, що Росія явно ігнорує свої міжнародно-правові зобов'язання", - наголосила віце-прем'єр.

І.Климпуш-Цинцадзе зазначила, що систематичні репресії перетворили Кримський півострів на територію без свободи, де Росія застосовує найгірші практики радянської репресивної машини. "Будь-хто, хто наважується відмовитися від так званого "возз'єднання з Росією", стає жертвою свавільного затримання, переслідування і тортур", - зазначила віце-прем'єр.

Під час заходу українські правозахисники розповіли про погіршення ситуації з правами людини в Криму та звернули увагу присутніх на збільшення політично мотивованих переслідувань, незаконних методів розслідувань, тортури та психологічний тиск, мілітаризацію півострова, незаконну мобілізацію українських громадян на службу в російську армію, переслідування кримчан за участь у мирних зібраннях.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко зазначив, що Міжнародний суд зобов'язав РФ припинити утиски прав кримськотатарського народу на окупованому півострові, а також забезпечити освіту українською мовою. "Ми вважаємо, що випадки невиконання рішень Міжнародного суду мають бути ретельно вивчені системою ООН, щоб, урешті-решт, знайти спосіб змусити держави сумлінно виконувати ці рішення", - заявив він.

В.Єльченко додав, що Україна закликає ООН реагувати на невиконання Російською Федерацією рішення Міжнародного суду щодо ситуації з правами нацменшин в окупованому Криму та змусити Росію дотримуватися цього рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА