14:05 31.10.2017

Президент Молдови вважає неприпустимою зміну назви офіційної мови з "молдовської" на "румунську"

2 хв читати
Президент Молдови вважає неприпустимою зміну назви офіційної мови з "молдовської" на "румунську"

Президент Молдови Ігор Додон у зв'язку з розглядом у Конституційному суді Молдови (КСМ) питання про зміну назви офіційної мови країни на румунську заявив, що для країни історичною мовою є молдовська.

"І в Конституції країни, і в даних перепису населення, і в опитуваннях громадської думки, і в середньовічних архівних документах була і досі зазначена молдовська мова як історична мова молдовського народу", - наводить слова І.Додона його прес-служба у вівторок.

"Назву "молдовська мова" використовують століттями на території нашої країни як основний елемент ідентичності та культурної матриці молдаван. Переважна більшість корінного населення Республіки Молдова вважає, що говорить молдовською мовою. Якщо ж хтось, звідки і ким би він не був, сумнівається із цього приводу, ми можемо організувати референдум, під час якого запитаємо громадян, яку назву мови вони вважають за краще - румунську чи молдовську",- заявив І.Додон.

Глава держави констатував, що "деякі політики правого флангу, так само як і частина суддів Конституційного Суду, поводяться як проплачувані через кордони найманці, які мають на меті привести Вищий закон країни у відповідність з уніоністським проектом для подальшої ліквідації молдовської державності".

За його словами, "дії і заяви членів Конституційного суду пройдуть ретельний правовий аналіз одразу ж після зміни влади через парламентські вибори, а їх розгляд відбуватиметься в контексті зловживань, допущених проти Конституції і державних інтересів суверенної молдовської держави".

На початку жовтня група депутатів парламенту Молдови за вибраними списками Ліберально-демократичної і Ліберальної партії, ініціювала поправку до ст. 13 Конституції, щоб змінити назву державної мови з "молдовської" на "румунську". Ініціативу з 35 підписав 101 депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА