15:24 01.11.2017

У ВР відмовляються реєструвати проект постанови про усунення глави МВС

3 хв читати
У ВР відмовляються реєструвати проект постанови про усунення глави МВС

У Верховній Раді відмовляються реєструвати проект постанови про тимчасове відсторонення від обійманої посади міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, стверджує позафракційний народний депутат Юрій Левченко.

"Вже четверту годину намагаюся зареєструвати у Верховній Раді проект постанови про відсторонення Арсена Авакова від виконання повноважень міністра внутрішніх справ України до закінчення досудового розслідування в карному провадженні... яке здійснюється НАБУ", - написав Ю.Левченко в середу вдень на своїй сторінці у Facebook.

За словами народного депутата, керівник відділу реєстрації та обліку проходження законопроектів Надія Лелейко спочатку сказала, що має право не реєструвати законодавчі ініціативи народних депутатів, якщо вважає, що вони "не відповідають чинному законодавству", а потім визнала, що "питання вирішується у керівництва і наша розмова ні до чого не приведе, телефонуйте Парубію".

Ю.Левченко також повідомив, що йому не вдалося додзвонитися голові Верховної Ради Андрію Парубію, і тому він змушений публічно звернутися до спікера парламенту через Facebook.

"Андрію, прошу припинити порушення Конституції України та закону України "Про регламент Верховної Ради України" та зареєструвати наш проект постанови про відсторонення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Якщо Верховна Рада України вирішить, що вашого однопартійця немає за що відсторонювати, або що чомусь парламент не має права його відсторонити (хоча може призначати/звільняти), так це буде зафіксоване рішення Верховної Ради й кожного відповідного народного депутата, і нехай вже тоді український народ оцінює таке рішення. Але не маєте права ви особисто чи підлеглий вам відділ реєстрації узурпувати повноваження обраного законодавчого органу", - написав парламентар.

Як відомо, А.Аваков до призначення міністром внутрішніх справ України в 2014 році був обраний до ВР за списками партії "Народний фронт".

Як повідомлялося, 31 жовтня 2017 року у рамках розслідування відкритої в 2015 році справи про закупівлю Міністерством внутрішніх справ наприкінці 2014-го і на початку 2015 року рюкзаків для потреб МВС і Національної гвардії детективи НАБУ затримали колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, сина глави МВС Олександра Авакова та керівника IT-компанії Turboseo Володимира Литвина, який також керує також фірмою, яка за результатами тендера мала пошити партію рюкзаків для МВС. Того самого дня затриманим було повідомлено про підозру в скоєнні злочину, кваліфікованого за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

У МВС заявили, що дії НАБУ є приводом для нової хвилі інформаційної кампанії, спрямованої проти міністра внутрішніх справ А.Авакова. "Цілком очевидно, що за цим стоять певні зовнішні і внутрішні сили, наміром яких є реставрація старої корумпованої системи "кришування" та "договорняків". Національне антикорупційне бюро України займається політичною, а не юридичною діяльністю, що є недопустимим і потребує негайної корекції", - йдеться в заяві департаменту комунікації МВС України.

Сам глава МВС України заявив про безпідставність інкримінованих його синові детективами НАБУ підозр. Міністр також заявив про безперспективність спроб схилити його шляхом тиску до зміни декларованих ним принципів: "Я не розмінюю своїх принципів на особистий комфорт і легкість буття. Це стосується і балансу в політичній системі в цілому, і в антикорупційних органах зокрема. Моя позиція щодо антикорупційного суду - незмінна - він має бути швидко і бути компетентним! А от баланс незалежності та незаангажованості в молодих антикорупційних органах має бути відновлено. І, переконаний, - ми зможемо це збалансувати! Я не розмінював і не розміняю на "рішалово" - ні своїх правил, ні своїх принципів".

1 листопада керівник САП Назар Холодницький заявив, що глава МВС не фігурує в цьому кримінальному провадженні. Він також повідомив, що антикорупційна прокуратура проситиме суд обрати для Олександра Авакова та С.Чеботаря запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 5 млн грн, а для В.Литвина - арешт з альтернативою застави в розмірі 4 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА