11:56 07.11.2017

Рада підтримала проект Виборчого кодексу Парубія і групи депутатів

3 хв читати
Рада підтримала проект Виборчого кодексу Парубія і групи депутатів

Верховна Рада України підтримала в першому читанні проект законопроект №3112-1 "Проект Виборчого кодексу України" авторства групи народних депутатів на чолі зі спікером парламенту Андрієм Парубієм.

На пленарному засіданні у вівторок на підтримку цього законопроекту в першому читанні віддали свої голоси 226 народних депутатів.

Зокрема, на підтримку законопроекту проголосували 68 із 138 депутатів фракції БПП (2 проти, 28 утрималися), 56 із 81 депутата фракції "Народний фронт" (1 утримався), 26 із 43 депутатів фракції "Опозиційний блок", 20 із 25 депутатів фракції "Самопоміч", 13 з 20 депутатів фракції "Батьківщина", 14 з 20 депутатів фракції Радикальної партії, 1 з 26 депутатів групи "Відродження" та 2 з 19 депутатів групи "Воля народу" (більшість депутатів з цих двох груп не голосували), а також 26 з 50 позафракційних (1 проти, 6 утрималися).

Народний депутат фракції БПП, співавтор законопроекту Олександр Черненко, представляючи документ з трибуни парламенту, зазначив: "Цей проект не новий. Він розроблений на основі Виборчого кодексу, який ще в 2010 році в позаминулому скликанні зареєструвала група депутатів". За словами нардепа, законопроект №3112-1 майже рік готувала робоча група, до складу якої входили найкращі фахівці, він отримав позитивний висновок Венеціанської комісії.

"Зараз перед реєстрацією ми дещо його осучаснили, зробили висновки з виборчих процесів ... 2010-2015 років, залишивши концептуально варіант 2010 року, ми внесли кілька нововведень", - розповів О.Черненко.

Він зазначив, що проект виборчого кодексу об'єднує 5 законів - закони про вибори народних депутатів, закон про вибори президента, про місцеві вибори, про Центральну виборчу комісію і закон про єдиний державний реєстр виборців.

О.Черненко розповів, що документ пропонує систему регіональних відкритих списків. "Це коли Україна ділиться на 27 виборчих регіонів. У кожному з цих регіонів партії висувають свої списки. Виборець обов'язково голосує за партію і за бажання - це вже його добра воля - за кого з кандидатів, яких партія висунула в цьому регіональному списку, таким чином, рейтингуючи цих кандидатів ", - пояснив співавтор законопроекту.

Він зазначив, що за такої системи лідер партії не зможе впливати на місця кандидатів у списку.

Крім того, законопроект передбачає 4-відсотковий прохідний бар'єр до парламенту.

Народний депутат фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв прокоментував: "Ми прийняли в першому читанні Виборчий кодекс, згідно з який наступний парламент має обиратися за відкритими списками партій. Ніхто в Раді не вірив, що знайдеться 226 голосів. Знайшлося рівно 226".

При цьому він зазначив, що це вже друге рішення Верховної Ради "щодо виконання вимог людей, які зібралися і цілодобово стоять на Грушевського вже третій тиждень".

При цьому Рада не розглядала альтернативний законопроект №3112 авторства народного депутата групи "Відродження" Валерія Писаренка, який передбачав пропорційну систему виборів з відкритими списками і висунення кандидатів в депутати лише політичними партіями без можливості об'єднання в блоки. "Це допоможе перемогти політичну корупцію, маніпуляції і зловживання. З'явиться реальна конкуренція між політичними партіями і виборці зможуть обирати якість, а не кількість ... За нашою системою, до єдиного загальнодержавного виборчого округувходить територія України і закордонний виборчий округ, він ділиться на 450 виборчих округів...", - розповів депутат, представляючи законопроект.

За словами В. Писаренка, його законопроект передбачає, що кожна політична партія може висунути по одному кандидату в кожному з виборчих округів, а депутатами стають найрейтинговіші кандидати від політичних партій.

Як повідомлялося, 29 жовтня під будівлею українського парламенту відбулося віче "Всеукраїнський збір за велику політичну реформу", в якій, зокрема, взяла участь партія "Рух нових сил" і її лідер Міхеїл Саакашвілі. Він закликав до дострокових парламентських і президентських виборів і скликав наступний мітинг під Радою на 7 листопада, коли в парламенті відбудеться чергове пленарне засідання. Наразі під будівлею парламенту перебувають понад півтисячі учасників протесту. Вони вимагають ухвалити новий закон про вибори народних депутатів, створити антикорупційний суд і скасувати депутатську недоторканність.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА