15:25 07.11.2017

Рада пропонує змінити скандальну мовну норму в законі про освіту

2 хв читати
Рада пропонує змінити скандальну мовну норму в законі про освіту

Законопроект про внесення змін до закону України "Про освіту" щодо виконання резолюції ПАРЄ про забезпечення прав корінних народів, національних меншин України на навчання рідною мовою зареєстрований у Верховній Раді у вівторок.

Автором законопроекту №7259 виступив народний депутат із групи "Відрождення" Валерій Писаренко. Наразі текст документа на сайті парламенту відсутній.

Водночас агентству "Інтерфакс-Україна" автор ініціативи В.Писаренко пояснив: "Ми повторюємо рекомендацію Ради Європи щодо доступу національних меншин до мов".

За його словами, запропоновано перенести з 2020 на 20-30 рік набуття чинності норми про те, що мовою викладання в Україні є державна мова.

Як зазначив В.Писаренко, до цього часу запропоновано закріпити, що викладання в Україні здійснюється державною мовою і мовами національних меншин.

Як повідомлялося, 28 вересня набув чинності закон України "Про освіту".

Закон серед іншого визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, інших офіційних мовах Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд із українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ України направило закон на експертизу до Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія). Висновок Венеціанської комісії щодо закону України "Про освіту" очікується в грудні.

Глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції та Румунії написали лист міністру закордонних справ України, в якому висловили занепокоєння відповідністю нового закону дотримання прав меншин і освіти рідною мовою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА