13:29 09.11.2017

Рада вивела з категорії держслужбовців глав місцевих адміністрацій та їх заступників

2 хв читати
Рада вивела з категорії держслужбовців глав місцевих адміністрацій та їх заступників

Верховна Рада підтримала за основу та в цілому законопроект (№7126) про внесення змін до деяких законів щодо окремих питань проходження державної служби.

Таке рішення підтримали 234 народних депутати на пленарному засіданні в четвер.

Документ, зокрема, передбачає зміни до закону про державну службу, згідно з якими посади глав місцевих державних адміністрацій, їхних заступників не будуть посадами держслужби.

Таким чином, закон України "Про державну службу" не поширюватиметь на глав місцевих держадміністрацій та їхніх заступників.

Водночас ухвалений в цілому парламентом законопроект передбачає, що до категорій посад державної служби належатимуть керівники і заступники структурних підрозділів місцевих держадміністрацій, апаратів місцевих адміністрацій.

При цьому, згідно з ухваленими змінами до закону "Про державну службу", ст. 91 "Особливості проходження державної служби в окремих державних органах" поширюватимуться на керівників центральних органів виконавчої влади, які не є членами Кабінету Міністрів, а також на їхніх заступників.

Крім того, ці зміни передбачають, що керівників центральних органів виконавчої влади, які не є членами Кабміну, та їхніх заступників, призначатиме на посаду і звільнятиме Кабінет Міністрів у порядку, передбаченому законодавством.

Згідно з цими змінами також прибрали норму зі ст. 91 про те, що глав місцевих державних адміністрацій призначає і звільняє президент за поданням Кабінету Міністрів, а пропозиції щодо кандидатур на ці посади вносить Кабміну комісія за результатами конкурсного відбору.

Раніше в четвер народний депутат Олексій Гончаренко (фракція "Блок Петра Порошенка"), зокрема, пояснив, що законопроект передбачає повернення до прямої конституційної норми про те, що керівників місцевих державних адміністрацій призначає президент України за поданням Кабінету Міністрів України.

Депутат уточнив, що ухвалення законопроекту забезпечить усунення невідповідності законів "Про місцеві державні адміністрації", "Про центральні органи виконавчої влади", "Про Кабінет Міністрів України" і "Про державну службу" Конституції України щодо порядку призначення та звільнення голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також керівників центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабміну.

У свою чергу, народний депутат від БПП Мустафа Найєм після ухвалення законопроекту надав свою характеристику цій ініціативі.

"Верховна Рада проголосувала за повернення президенту права одноосібного призначення голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників. Без жодного конкурсу. Окрім цього, закон скасував вимогу про поділ політики і державної служби. Губернатори та їхні заступники - як у старі добрі часи - знову зможуть займатися політикою на державній службі, фактично очолювати передвиборні штаби президента і правлячої партії на парламентських і президентських виборах", - написав він на сторінці у Facebook.

На думку М.Найєм, по суті, "це перша сходинка адміністративного ресурсу в кампанії 2019 року" (президентські вибори -ІФ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА