14:13 16.11.2017

Рада ухвалила урядовий закон про обов'язкову відеофіксації обшуків бізнесу

2 хв читати
Рада ухвалила урядовий закон про обов'язкову відеофіксації обшуків бізнесу

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому закон "Про внесення зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами при провадженні досудового розслідування" (№7275) з техніко-юридичними правками.

"За" цей законопроект, ініційований урядом, проголосували 312 народних депутатів на парламентському засіданні в четвер.

Як зазначив на обговоренні голова комітету із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (фракція "Батьківщина") Андрій Кожем'якін, законопроект визначає відеофіксацію невід'ємною частиною проведення обшуків. Парламентський комітет рекомендував ухвалити законопроект за основу.

"Доки ми ухвалюємо цей закон, у країні відбуваються 15 обшуків. Щодня проходять 250 обшуків бізнесу, а в цьому році ця цифра сягає вже 100 тисяч", - зазначив міністр юстиції Павло Петренко.

Згідно з текстом законопроекту, оприлюдненим на парламентському сайті, документ передбачає право заявника отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄДРД) щодо його заяви або повідомлення про кримінальне правопорушення, а також встановлює обов'язок слідчого, прокурора надати такий витяг через 24 години з моменту внесення відомостей про правопорушення.

"Впроваджується правило, яке працює в багатьох європейських країнах: якщо під час обшуку не допустили адвоката, всі знайдені матеріали не можуть бути використані як докази", - зазначив під час обговорення законопроекту народний депутат Юрій Одарченко.

Законопроект також передбачає введення обов'язкової відеофіксації обшуків і розгляду клопотань слідчим суддею, окрім вирішення питання про проведення негласних слідчих дій.

"При цьому відеозапис, забезпечений слідчим, прокурором є невід'ємним доповненням до протоколу обшуку. Воночас передбачено право сторони захисту самостійно здійснювати відеофіксацію обшуку", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Відповідні поправки до Кримінального процесуального кодексу доповнюють перелік підстав для закриття кримінального провадження у разі наявності нескасованої постанови слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження щодо тієї ж дії.

"Сьогодні ми прибираємо це свавілля, коли правоохоронні органи виймають з архівів "скелети із шафи" і починають знову по колу пускати цю інформацію, щодо якої вже є рішення суду про закриття. Ми цим законом їм не дамо такої можливості", - сказав А. Кожем'якін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА