15:57 24.11.2017

МЗС виступає проти обшуків у Криму, які призвели до смерті кримськотатарської активістки

2 хв читати
МЗС виступає проти обшуків у Криму, які призвели до смерті кримськотатарської активістки

 Міністерство закордонних справ України висловило протест з огляду на нову хвилю незаконних обшуків у представників кримськотатарської громади в окупованому Росією Криму та смерть 82-річної активістки Веджіє Кашка.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку зі злочинними діями російської окупаційної влади в Автономній Республіці Крим та черговою хвилею незаконних обшуків і затримань, які призвели до смерті легендарної кримськотатарської активістки, ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка", - йдеться в повідомленні прес-служби міністерства в п'ятницю.

У МЗС зазначили, що обшуки та затримання кримськотатарських і українських активістів, продовження залякувань і переслідувань опонентів окупації та представників меджлісу кримськотатарського народу свідчать про системну злочинну політику Кремля на окупованих українських територіях.

"Окупаційна влада держави-агресора підступно та систематично порушує свої зобов'язання як держави-окупанта, як сторони Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, а також наказ Міжнародного суду ООН від 19.04.2017, яким Росію зобов'язали, зокрема, припинити обмеження прав кримськотатарської спільноти зберігати свої представницькі інституції, включаючи меджліс кримськотатарського народу", - зазначили в МЗС.

Дипломати закликали міжнародних партнерів посилити політичний, економічний та санкційний тиск на державу-агресора для того, щоб "захистити населення півострова від цілеспрямованих знущань і переслідувань з боку кремлівського окупаційного режиму, припинити жахливі злочини та прискорити деокупацію АР Крим та міста Севастополь".

Як повідомлялося, 23 листопада було проведено обшуки у представників кримськотатарської громади, також відбулися затримання в окупованому РФ Криму.

82-річній активістці В.Кашка стало зле під час обшуку в її будинку. Згодом вона померла в машині швидкої допомоги.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА