16:23 24.11.2017

"Наш край" вимагає розблокувати реформу децентралізації

2 хв читати
"Наш край" вимагає розблокувати реформу децентралізації

 У партії "Наш край" закликають владу привести децентралізацію у відповідність до Конституції та не гальмувати розвиток реформи.

"Влада робить усе, щоб децентралізація не продовжувалася. Парламент так і не розглянув закон, на який чекали сотні ОТГ, що надає право громадам розпоряджатися землею поза межами населених пунктів. За відсутності права на землю громади не можуть ефективно планувати свою подальшу діяльність. Як наслідок - відсутність інвестицій, робочих місць і коштів на розвиток інфраструктури. Влада поступово згортає процес децентралізації", - йдеться у зверненні співголови партії Олександра Мазурчака до Верховної Ради, яке наводить прес-служба політсили.

Він зазначив, що важким тягарем для ОТГ стануть соціальні зобов'язання, які уряд планує перекинути на громади наступного року.

"На 2018 рік уряд запланував перекласти свої соціальні зобов’язання на місцеві громади без належного фінансування. ОТГ, на думку Кабміну, мають самостійно фінансувати пільги та субсидії на ЖКГ, а також оплачувати освіту та медицину. Схоже, що влада готує банкрутство ОТГ", - зазначив О.Мазурчак.

Водночас він нагадав, що наразі пропонується визнати ОТГ елементом адміністративно-територіального устрою, що суперечить Конституції України.

"Сьогодні пропонується пов’язати з територіальними громадами утворення та ліквідацію районів, що суперечить Конституції України. У разі ухвалення цього закону за нинішніх обставин будь-хто зможе оскаржити у Конституційному Суді законність існування громад, що зведе нанівець реформу децентралізації", - зазначив О.Мазурчак.

Він закликав владу надати громадам можливості для розвитку та не створювати умов для скасування реформи.

"Децентралізація вже довела свою ефективність. Будуються лікарні та школи, модернізується комунальне господарство, з'являється зручний транспорт. Українці мають самі розпоряджатися своїми ресурсами", - резюмував О.Мазурчак.

Як відомо, проект закону №7118 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території об’єднаних територіальних громад передбачає надання права громадам розпоряджатися землею за межами населених пунктів.

Проект закону №6636 "Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж" має на меті формування субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою. Законопроект визначає форми реорганізації районів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА